HABER

İmza atmayı bilmiyoruz

ADANA (İHA) - Şekilden ibaret imzanın güvenceli olmadığını belirten uzmanlar, karakteristik ve kişisel özellik taşıyan imza atılması gerektiğini bildirdi. Grafoloji ve Sahtecilik Uzmanı Cüneyt Yetgin, imzanın yan yana gelmiş harflerden oluşması ve önad ile soyadın yazılması gerektiğini belirterek, "İmza el yazısı ile matbaa harfleri ile yazılmalı, el yazısı ile tersim ediliyor ise devamlı el yazısı ile yazılmalı. Noktalama işareti yapılıyor ise eklemeler; özellikle her imzada bulunmalıdır. Özel mektuplara atılan imzalar ile resmi belgeye atılan imzaların da aynı biçimde olması gerekmektedir" dedi.

Dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunda imzanın ön ve soyadın birlikte veya bunlardan birisinin yazılması suretiyle atıldığının kabul gördüğünü ifade eden Yetgin, "Ülkemizde kullanılan imzalar daha ziyade bir şekilden ibarettir ve bu imzalar el yazısı karakteri taşımazlar. Belgeler altına atılan imza, o belgenin tasdikini ve belge içeriğinin imza sahibi tarafından kabul edildiği anlamına gelir. Bu nedenle, ülkemizde imzanın disipline edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

İmzanın el yazısı ile ön ve soyadın tamamının veya önadın baş harfinin konulmasından sonra soyadın tamamının yazılması ile atılması gerektiğine işaret eden Yetgin, imzada ne kadar karakteristik ve kişisel özellikler olursa, imzanın o kadar güvenceli olacağına dikkat çekti.

İmzaların zeminlerden etkileneceği göz önünde bulundurularak belge altına birkaç kağıt veya yumuşak karton konulması gerektiğini kaydeden Yetgin, ayrıca imzanın kolayca silinemeyen, uzun süre kalan, sabit mürekkepler ile atılması gerektiğini vurguladı.

Yetgin, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Soyadı Kanunu'ndan sonra kullanmaya başladığı imzanın; imza tanımına tam anlamıyla uygun olduğunu da sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler