LEFKOŞA (İHA)- KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, BM Kıbrıs planıyla ilgili olarak, "İmza atıldığı anda bu iş biter. Bu nedenle görüşeceğiz, konuşacağız ve belgeyi kendi lehimize döndürebilmenin yollarını arayacağız. Olmazsa oturup konuşacağız" dedi.
Meclis Genel Kurulu'nun 2003 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'yla ilgili genel görüşmesinde konuşan Başbakan Derviş Eroğlu, Kıbrıs konusundaki eleştirileri yanıtladı.
Siyasi sorunların da Türkiye'nin katkılarıyla aşılacağını vurgulayan Eroğlu, Annan planına ve bu konudaki eleştirilere değinirken de, partisini Türkiye hükümetiyle karşı karşıya getirmeye çalışanlar olduğunu söyledi.
"Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Vatandaşın ve ülkenin geleceğini düşünmek görevimiz. Belgenin ne getirip ne götürmediğini detaylı bir şekilde incelemek durumundayız" diyen Eroğlu, belgenin Türkçeleştirilerek kitapçık haline getirildiğini ve milletvekillerine dağıtıldığını bildirdi.
Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitlik, egemenlik, Türkiye'nin fiili garantisi gibi temel tezlerinin BM belgesinde tatminkar olmadığını belirten Eroğlu, özellikle binlerce vatandaşın göç etmesine yol açacak haritaların kabul edilemeyeceğini yineledi.
Belgenin geri dönüş hakkıyla birlikte 2 kesimliliği ortadan kaldırdığını, mal-mülk konusunun uzun süre sorun olarak kalacağı düzenlemeler getirdiğini söyleyen Eroğlu, 1960 garanti anlaşmasının yeni protokolle değiştirilmesinin de önemli sorunlardan birini oluşturduğunu kaydetti.
Eroğlu, "İki kesimliliğin ortadan kaldırılacağı, egemenlik konusunda tatminkar olmayan, garantileri sulandıran bir belge ile karşı karşıyayız. Kalıcı anlaşma bu konularda Kıbrıs Türk halkının tatmin edilmesine bağlı olacak" dedi.
Görüşmelerin karşısında olmadıklarını, ülkede çözüm ve AB'yi istemeyen bulunmadığını söyleyen Eroğlu, "Önce bu belgeyi kabul edilebilir belge haline sokabilmemiz gerekir" dedi.
Halkı çözüm isteyenler ve istemeyenler diye ikiye bölgenin kimseye faydası olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Önemli bir belge itiraz edebileceğimiz hususlar gibi, değiştirilmesini isteyebileceğimiz hsusular da içermektedir" diye konuştu.
Belgedeki bazı maddelere iyileştirme istemenin görevleri olduğunu belirterek, Rum tarafının da eşbaşkanlık, geçici dönemle ilgili düzenlemeler ve vatandaşlık dahil toplam 11 maddede değişiklik talep ettiğine dikkat çeken Eroğlu, "Tamamen Rumların menfaatini koruyan bir belge. Sayın Klerides hemen kabul etmeli. Ama buna rağmen Rumların yüzde 60'ından fazlası karşı çıkıyor" dedi.
Türk tarafının bazı unsurların değiştirilmesi talebiyle belgeyle ilgili yanıt verdiğini söyleyen Eroğlu, "belgenin anlaşmanın imzalanmasıyla bir günde ihya olunacağını" söyleyenlerin bunun nasıl olacağını kamuoyuna açıklamaları gerektiğini belirtti.
Toprak tavizini "gelecek için özveri" olarak niteleyenleri eleştiren Eroğlu, toprak taviziyle birlikte göçmen durumuna düşecek insanların nereye yerleştirileceği konusunda hiçbir öngörü bulunmadığını anlattı.
BELGENİN GÖRÜŞÜLMESİNE KARŞI DEĞİLİZ Eroğlu, "Belgenin görüşülmesine karşı değiliz. Ama kabul edebileceğimiz hususlar gibi, kabul edemeyeceğimiz hususlar var. İtirazlarımız var. Genel Sekreter'le bu belge etrafında görüşeceğiz İtirazlarımız kabul edilirse ve karşı taraf da kabul ederse imzalanacak" diye konuştu.
Zaman Zaman tansiyonun yükseldiği, sert tartışmaların yaşandığı birleşimde muhalefeti" vatandaşın ensesinden politika yapmakla" suçlayan Eroğlu, CTP Genel Başkanı Talat'ı da "BM'nin avukatı" olarak niteledi. Eroğlu "Bizim elimizde fotokopi, onun elinde belgenin aslı var" diye de ekledi.
"KKTC'de bu belgeyi olduğu gibi kabul edebilecek bir tek kişi yoktur" diyen Eroğlu, Avrupa Birliği'nde yer almak için onurlu anlaşma yapmak gereğini vurguladı.
"Teslimiyetçi" politikalar yerine, anlaşmanın nasıl olacağı konusuna yoğunlaşmak gerektiğini belirten Eroğlu, Türkiye hükümet ve muhalefet liderlerinin açıklamalarından örnekler vererek, "politika değişmedi. Gerçekçi olalım. Kıbrıs Türk halkını huzur içinde yaşatacak bir anlaşmanın nasıl olacağını konuşalım" dedi.
İMZA ATTIĞINIZ ANDA BİTER
Eroğlu, "imza attığınız anda bu iş biter. Ondan sonra müzakere edilecek hususlar boş sayfaların doldurulması olur. Konunun esasları artık müzakere edemezsiniz. Görüşeceğiz, konuşacağız. Bu belgeyi kendi lehimize döndürebilmenin yollarını arayacağız. Döndüremezsek ne olacak. O zaman bu parlementoda oturup konuşacağız" diye konuştu.
Eroğlu, belgenin olduğu gibi kabul edilmesinde ısrar edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Denktaş'ın parlamentonun görüşüne başvurması gerekeceğini kaydetti.
Eroğlu, "Görüşelim, konuşalım hakçı bir anlaşmanın yollarını arayalım" diye ekledi.