Genç bal arılarının salgı bezleri yardımıyla ürettikleri arı sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Boza kıvamındaki bu süt; kemik gelişimine, hücre yenilenmesine, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı oluyor.
Toplaması bir hayli zahmetli olan sütün içerğinde A,C,D ve E vitaminleri içeriyor. Hücre yenileyici özelliği olan arı sütü zeka gelişimine de katkı sağlıyor.
Arıcılık üzerine çalışan Hüseyin Ekimler; ""Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, insanların dinç kalmasını sağlarken zekalarını da artırır. Ayrıca erkek ve kadınlarda ortaya çıkabilen cinsel sorunlarda, üreme problemlerinin çözümünde faydalı olduğu gözlemlenmiştir" diyor.
Çabuk bozulan bir süt olduğu için soğuk alanlarda saklanması gerektiğini söylüyor Ekimler. Arıcılık ile ilgilenen Ekimler, bu pahalı ve mucizevi gıdanın nasıl elde edildiğini anlatıyor:
"Petek üzerinden ağaçtan yapılmış çubuk ve kaşıkların yardımıyla miligram miktarlarında tek tek toplanarak kaplara doldurulur. Toplama işleminden sonra derhal derin dondurucular konur çünkü arı sütü açıkta durmaz, bozulur. Arı sütünü toplama işi sabırlı bir iştir. Günü birlik toplanıp muhafaza edilir. Altından daha kıymetli ve değerlidir. Fiyatı 2-3 bin lira arasında değişir. Çünkü toplaması ve koruması zordur. Tez zamanda bozulur. Kıvamı boza şeklindedir ve bahar mevsiminin sonuna doğru olur. Şu anda arılarımız yatıyordur. Mayıs-Haziran ayları arasında üretim başlar." dedi.
Arı sütünün arıların ömrünü uzattığını belirten Ekimler, "Normalde işçi arıların ömürleri 25-30 gündür. Kraliçe arının ömrü ise 5-6 yıl civarındadır. Kraliçe arının arı sütünün etkisiyle daha uzun yaşadığını ve bu sayede kovanda görev yaptığını biliyoruz" diyor...