İZMİR (A.A) - Ramazan Ercan - "Gardner Sendromu" hastası Refiye Yılmaz ile birlikte gündeme gelen ince bağırsak nakli, başarı oranının azlığı nedeniyle çok sık tercih edilen bir yöntem değil.
Türkiye'nin ilk ince bağırsak, dünyada ise ilk kez uygulanan "kök hücre aşılamalı" ince bağırsak naklini gerçekleştiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Cezmi Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılında kurulan merkezlerinde şu ana kadar 15 ince bağırsak nakli gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Vücut için çok önemli işlevi olan ince bağırsağın besinleri yararlı hale getirdiğini, işe yaramayanları ise dışarı çıkardığını anlatan Karaca, "Bir insan kalın bağırsaksız olabilir ama ince bağırsaksız olmaz. İnsanın ince bağırsaksız, ya da organının kısa olmasından dolayı yaşaması mümkün değil. İnce bağırsak yetmezliği, beraberinde karaciğer, kalp, böbrek yetmezliği gibi sorunları ortaya çıkarır ve o zaman da iş işten geçer" dedi.
-"2 bin kişi ince bağırsak nakli bekliyor"-
Türkiye'de şu anda ince bağırsak nakli gerçekleştiren 2'si Ankara'da, 1'i Antalya'da 1'i de İzmir'de olmak üzere toplam 4 merkezin bulunduğunu dile getiren Karaca, bu nakil operasyonunun başarı oranının düşüklüğü ve merkez sayısının azlığı nedeniyle çok fazla talep görmediğini kaydetti.
Opr. Dr. Cezmi Karaca şöyle konuştu:
"Türkiye'de şu ana kadar yapılan ince bağırsak nakil sayısı 20-25'i geçmez. Bunun 15'ini de biz yaptık. Son 6 hastamıza "kök hücre aşılamalı" ince bağırsak nakli gerçekleştirdik. Bunlardan 4 tanesi sağlıklı ve yaşıyor. Opr. Dr. Selçuk Kılınç'ın gerçekleştirdiği proje kapsamındaki kök hücre yöntemi sayesinde ince bağırsak naklinde vücudun organı reddetmesi ve ölümlerin daha azalacağına inanıyoruz. Biz daha çok 50 ve daha alt yaş grubuna bu nakili gerçekleştiriyoruz. Yaşaması mümkün olmayan kişilere bunu gerçekleştiriyoruz. Çünkü son basamak olarak bunu değerlendiriyoruz. Eğer bizim yaptığımız bu nakiller olmasaydı o insanlarımız ölmüş olacaklardı.
Şu anda Türkiye'de 4 merkezde ince bağırsak nakil ruhsatı var. Değişik yaş gruplarındaki yaklaşık 2 bin hasta nakil bekliyor. Vatandaşlarımız organ bağışında bulunurken ince bağırsağı çok fazla bilmediği için bunu bağışlamıyor. İstiyoruz ki hayırsever vatandaşlarımız organlarını bağışlasınlar ve nakil bekleyenlere şifa olsunlar."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz