Antalya - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, doğuştan vajinaları bulunmayan 4'ü evli 5 kişiye, kendi ince bağırsaklarından vajina yapıldı.
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'nın ortaklaşa yaptığı ameliyatlarda, 5 kadına kendi ince bağırsaklarından vajina yapıldı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münire Erman Akar, genital sistemlerinde doğuştan sorun olan kız çocuklarının sorunlarının, genellikle geç teşhis edildiğini belirtti. Bu hastaların toplumda azımsanmayacak kadar çok olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akar, hastalığın genellikle adet görememeyle ortaya çıktığını ifade etti.
Söz konusu hastalarda aynı zamanda rahim ve yumurtalıkların var olup olmadığını da kontrol ettiklerini belirten Doç. Dr. Akar, hastada rahim ve
yumurtalıklar mevcut olduğu takdirde ileride çocuk sahibi olabileceklerin söyledi. Doç. Dr. Akar, "Eğer rahim yok, yumurtalık varsa ancak taşıyıcı anneyle çocuk sahibi olabiliyorlar. Ama ülkemizde taşıyıcı annelik henüz söz konusu değil" diye konuştu.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan da vajina yokluğu için tarif edilmiş birçok yöntem olmakla birlikte, henüz idealden çok uzak durumda olunduğunu kaydetti. Rutin uygulanan ameliyatlar sonrası birçok zorluğun mevcut olduğunu belirten Doç. Dr. Özkan, şöyle konuştu:
"Özellikle yeniden oluşturulan vajinanın tekrar daralması, çok sık gözlenen bir durumdur. Bunu önlemek için hasta, kendini hayat boyu rahatsız edebilecek protez, nemlendiriciler kullanmakta. Bu sıkıntıları önlemek için doğal vajina dokusuna en çok benzeyen bağırsak dokusundan vajina yapılabilmektedir.
Sıklıkla kalın bağırsağın bir parçası kullanılır. Fakat kalın bağırsakta uzun dönemde boyut ve salgılarıyla ilgili problemler olabiliyor. Uygun hastalarda ince bağırsağın 15-20 santimetrelik parçası, açtığımız vajina boşluğuna mikroskop altında damarlarını dikerek transfer ediliyor. Teknik olarak zor bir ameliyat olmakla birlikte uzun dönem sonuçlarının daha tatmin edici olduğunu görmekteyiz. Tek problem erken dönemde salgıların fazla olması ama uzun dönemde bunun da giderek azaldığını ve hastaları rahatsız edici boyutunun ortadan kalktığını biliyoruz."
Şimdiye kadar hiç adet göremediği ve şiddetli ağrıları olduğu için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurduğunu belirten 16 yaşındaki lise öğrencisi M.K. ise 27 Şubat'ta ameliyat olduğunu ifade etti. M.K, kısa sürede iyileşmek ve herkes gibi normal yaşamına dönmek istediğini söyledi.