VAN (İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarı, 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında uygulanan Van Gölü'ndeki inci kefali balığı avlanma döneminin başarıyla tamamlandığını, bu yıl kurumsal sahiplenme açısından önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.
İlkbahar aylarında yumurtalarını bırakmak için Van Gölü'ne dökülen dere ve akarsu yataklarına akın eden inci kefali balığının bilinçsizce avlanmasının önlenmesi için uygulanan avlanma yasağının bu yılki bölümü sona erdi. Bu dönemde yapılan çalışmalar ve alınan sonuçlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarı, Van halkının her kesimiyle olayı sahiplendiğini belirtti. Tarımdan sorumlu sayın Vali Yardımcısı Osman Ahsen'in çok çaba sarf ettiğini, son olarak yaşanan su kesintileri konusunda Vali Niyazi Tanırılır'ın hemen devreye girerek sorununu kısa sürede çözdüğünü anlatan Sarı, "Kurumsal sahiplenme geçtiğimiz yılların hepsinden daha yoğun oldu. Mesela Muradiye ve Erciş kaymakamlarımız, jandarma ve tarım teşkilatımız çok büyük bir özveri gösterdi" dedi.
Doç. Dr. Mustafa Sarı, geçen yıllarda özellikle Muradiye İlçesi'ndeki Bendimahi Deresi'nde yaşanan ve toplu balık ölümlerine yol açan Van Gölü'ne akan suların kesilerek tarım alanlarında bilinçsizce kullanılması sorunun bu yıl Erciş Deliçay Deresi'nde ilk defa yaşandığını belirtti. Sorunun çözümü için kuraklıkla mücadele konusunda bir eylem planı veya risk yönetimi planı hazırlanması gerektiğinin altını çizen Sarı, "Bundan sonraki av yasağı dönemine kadar yapacağımız en önemli işlerden bir tanesi budur. Van Vali Yardımcısı Osman Ahsen'le de bu konuyu görüştük. Bu sene su debilerimiz düşük değildi. Önümüzdeki yıl su debiler bir ihtimal daha da düşecek, yani kuraklık önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Eğer önlem alınmaz ise bu durum önümüzdeki yıllarda bizi zorlayacaktır. Mesela Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yonca ekimine destek sağlıyor. Yonca demek su demektir. Geçtiğimiz yıllarda ne kadar yonca ekildiyse, bu oran yüzde 50 artmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu destekler devam edecekmiş gibi gözüküyor. O zaman daha çok yonca ekilecek ve daha çok su demek olan bu durum inci kefali konusunda olumsuzluğa neden olacak" şeklinde konuştu.
Sorunun çözümlenmesi için çiftçilere doğru sulama tekniklerinin öğretilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mustafa Sarı, "Doğru sulama teknikleri geliştirmemiz gerekiyor. Onun için de eğitim çalışmaları yapmalı ve programlar oluşturmalıyız. Van Valiliği'nin desteği olmadan kamunun desteği olmadan bunu yapamayız. Hep beraber oturacağız bir planlama yapacağız" dedi.
İnci kefali balığının avlanma yasağı döneminde herkesin konuya büyük duyarlılık gösterdiğini anlatan Sarı, "Elbette yasağa uymayıp balık avlayanlar bu yıl da oldu. Henüz miktarını hesaplayıp ortaya koymadık. Kamu kurumlarından yakalanan balıklarla ilgili bilgiyi resmi olarak işleyeceğiz. Onun dışında yakalanmayanları gayri resmi bizim bir hesaplama tekniğimiz var. Ona göre hesap edeceğiz. Bu yıl çok önemli derecede ihbarlar oldu. Öğretmenler, o bölgedeki diğer kamu görevlileri yerel olarak sahiplenmeye başladı" şeklinde konuştu.