YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İncir’in Sorunları Ve Yeni Mevzuat Uygulamaları Hakkında Konferans

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, ‘2012 Kuru İncir Sezonunda İncir’in Sorunları, Çözüm Önerileri...

İncir’in Sorunları Ve Yeni Mevzuat Uygulamaları Hakkında Konferans

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, ‘2012 Kuru İncir Sezonunda İncir’in Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yeni Mevzuat Uygulamaları’ konferansı düzenlendi. Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenen konferans beklenen ilgiyi görmezken, konferansta üreticilerin ve tüccarların soruları da yetkililer tarafından cevaplandırıldı.

Konferansın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, düzenlenen bu konferansın her yıl sezon öncesi üreticiyi bilgilendirme ve karşılıklı görüş alışverişi toplantısı olduğunu belirtti.

Yapılan bilgilendirme toplantılarında üreticiler ile karşılaşılan sorunları görüşüp, İncir’in hak ettiği değeri, üreticinin emeğinin karşılığını alması için nelerin yapılması gerektiği anlatıldı. Hedeflerinin incir’i Türkiye ve Dünya pazarında daha da ileriye taşımak olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal “Aydın ilimizde çok kaliteli incirimiz var. Bu kalite’nin bozulmaması ve daha kaliteli ürünler yetişmesi için, yeni uygulamalar ve tedbirler alarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Dalında çok kaliteli meyve üretilmesi, tüketiciye ulaşmasında kaliteli olacağını ifade etmiyor. Ürün, bahçeden sofraya ulaşıncaya kaliteden ödün verilmezse hem üretici hem de aracı para kazanır bu da hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomik kazancının artması demektir” diye konuştu.

“FRANSA VE ALMANYA’DA DÜŞÜŞ JAPANYA VE RUSYA’DA YÜKSELİŞ VAR”

Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin de etkisi ile bazı ülkelere yapılan ihracat düşerken, bazı ülkelerde ise düşüş yaşandığını kaydeden İl Müdürü Köksal, “Fransa ve Almanya’ya yapılan kuru İncir İhracatında geçen yıl 16 -17 civarında düşüş yaşanırken, Japonya ve Rusya gibi ülkelere yapılan ihracatımızda artış var. Yaptığımız küçük hataları yapmayarak, Türkiye’nin 2023 yılı hedefine ulaşabiliriz. İncirciler olarak bu hataları düzeltmek bizim de görevimiz olmalıdır. Tohumdan tüketiciye varana kadar üretilen ürünün kalitesinin bozulmasında kendimizi de sorumlu tutuyoruz” ifadelerine yer verdi.

“BU ÜLKE İÇİN HEPİMİZ YAPTIĞIMIZ İŞİ DÜZGÜN YAPMALIYIZ”

Aydın İnciri’nin en kaliteli şekilde tüketiciye ulaştırıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, konuşmasının büyük bir bölümünde kaliteden söz etti. Köksal, “Bu Kaliteyi devam ettirmek çok önemli, üreticiler ve bizler elimizden geleni yapmalıyız. Üretilen ürünleri baştan sona denetimlerini yapıyoruz. Bazı üreticiler tehlikeli olan peroksit kullanıyor. Kanunda belirtilen şekilde cezalandırıyoruz. Verilen cezalar sadece ikna yönetimidir. Yapılması gereken her ne varsa biz sizin hizmetkarınız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Dalından toplanmış bir tane incirin bile heba edilmesi bizim içimizi acıtıyor” dedi.

Dünya’da İncir denince Türkiye, Türkiye’de incir denince Aydın, Aydın’da incir denince üreticilerin akla geldiğini belirten İl Müdürü Salih Köksal, ‘Eğitim, denetim üzerimize düşen ne gerekiyorsa yapacağız. Sizler de üzerinize düşeni en iyi şekilde yaparsanız, incir hak ettiği değeri, üreticiler de hak ettiği kazancı almış olur” diye konuştu.

İncir’in sorunları, kuru incir de aflatoksin oluşumu ve Hidrojen Peroksit kullanımı hakkında konuşma yapan Gıda ve Yem Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu, “Bu ürünlerin kullanılması kesinlikle yasaktır. Kullanıldığı tespit edilen ürünlerin imhası yapılır ve üreticiye para cezası kesiyoruz. Altını çizerek söylüyoruz her türlü yardıma açığız, üreticinin yanındayız” dedi.

Kuru incir işletmeleri ve depoları hakkında konuşma yapan Ziraat Mühendisi Ümmü Çelikbaş kuru incir önemine değinerek, “Allah’ın bir lütfu olan incirin üretiminde dünyadaki ihracatta Türkiye 1.sırada yer almaktadır. İncir’in en önemli sorunu Aflatoksindir. Bunun engellenmesi için, eğer aflatoksin oluşmamışsa depolama esnasında engellemek önemlidir. Yapacak olduğumuz denetimlerimizde bu konular ile ilgili üreticilerimize bilgilendirme çalışması yapacağız” dedi.

Kuru incir depoları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalara değinen Mühendis Ümmü Çelikbaş, Kuru incir depolarının ruhsat almadan önceki uygun olmayan depo koşullarının, yapılan çalışmalardan sonraki durumlarını fotoğraflarla slayt halinde sunum yaptı.

İncir’e zarar veren İncir kurdunun akşamları kelebekler vasıtasıyla geçtiğini belirten Ziraat Mühendisi Abdülkadir Sarıoğlu ise “Kuru incirlerin üzeri örtülerek önlem alınmalıdır. İhracatçıların ve üreticilerin, tüketiciye kaliteli ve bozulmadan ulaşması için bu konu önemlidir. Üreticilerin ekşilik böceği ile mücadele etmesi incir üretiminde önem taşımaktadır” dedi.

Veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem sağlığı hakkındaki mevzuat hakkındaki bilgilendirme yapan Sağlık Personeli Ramazan Toptimur, Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerinde yapması gerekenler, İncir üretiminde çalıştırılması gereken personellerin nitelikleri ve 5996 sayılı kanundaki idari yaptırımları üreticilere anlattı.

Programın sonunda yetkililer üreticilerin sorularını cevapladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler