Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, Irak Savaşı'nın kritik merkezlerinden biri olduktan sonra sessizliğe bürünen Adana'daki İncirlik Üssü'nün IŞİD'a karşı yapılacak hava operasyonlarında kullanılması yönündeki tartışmalar sürüyor. ABD Hava Kuvvetleri 39'uncu Kanat Komutanlığı'nın konuşlu bulunduğu İncirlik Hava Üssü'ndeki 2 insansız hava aracı Predator'ün silahlı olarak kullanılması isteniyor. Türk ve ABD'li askeri yetkililer arasında teknik müzakerelerin son aşamaya geldiği iddia ediliyor. Üsteki Predator'ler istihbarat toplama amaçlı kullanılıyor. Belirli günlerde silahsız olarak havalanan insansız hava uçakları, bir süre sonra üsse dönüyor.
PREDATOR'UN ÖZELLİKLERİ
İnsansız casus uçağı MQ-1 Predator, ABD Hava Kuvvetleri ve CIA'nın kullanması için General Atomics tarafından 1994'te geliştirildi. 1990'larda sadece gözlem ve ileri keşif için kullanılması planlanan Predator, daha sonra yeni kameralar ve füzelerle modifiye edildi. Predator'ün yenilenmiş modelleri, iki AGM-114 Hellfire füzesi, AIM-92 Stinger havadan havaya füzesi ve 6 Griffin havadan karaya füzesi taşıyabiliyor. 4,5 milyon dolar değerindeki Predator, üsse dönmesine gerek kalmadan 740 kilometre yol katedebiliyor ve 16 saat havada kalabiliyor. Karadan, uydular ve sensorlarla kontrol ediliyor. AN/AAS-52 Hedefleme Sistemi'nin kullanıldığı Predator'lerde yer alan kızılötesi kameralar ışığa göre kendini ayarlıyor. Duman, sis ve bulutların arasından görüntü alabiliyor. Lazer ışınları ile hedefi gösterebiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz