HABER

Independent: "iki trilyonluk soru işareti"

Independent: "iki trilyonluk soru işareti"

LONDRA (İHA) - İngiliz basınında bugün, küresel mali krizin Avrupa'daki yansımalarına geniş yer ayırılıyor.

BBC'nin Türkçe internet sitesi http://www.bbc.co.uk/turkish/'te yer alan basın özetlerine göre İngiltere gazeteleri bu sabah, Almanya Başbakanı Merkel'ın, mevduatın devlet güvencesinde olduğunu açıklamasına manşetlerden yer veriyor.

Almanya Başbakanı Merkel'ın, mevduatın devlet güvencesinde olduğunu açıklaması manşetlerde. Zira Merkel'ın bu adımı, İngiltere'yi de benzer bir adım atmaya zorlayabilir.

Independent da olayın bu boyutunu ilk sayfasına, "2 trilyonluk soru işareti" manşetiyle taşıyor.

"Almanya'nın bu sert adımı atan 3'üncü Avrupa ülkesi olmasının ardından, Başbakan Gordon Brown, İngiltere bankalarındaki tüm mevduata devlet güvencesi tanıması için baskı altında."

"Angela Merkel'in duyurusu diğer Avrupa ülkelerinin de benzer adımlar atacağı spekülasyonlarını doğurdu. İngiltere'de ise Hazine yetkilileri, Almanya'nın mevduatın ne kadarına garanti vereceğini anlamaya çalışıyor. İngiltere şimdiye kadar, devlet güvencesindeki mevduatın sınırını 35 bin sterlinden 50 bin sterline çıkarmakla yetinmişti. İngiltere'deki mevduatın toplamı 2 trilyon sterlini buluyor."

Independent gibi Times da, Merkel'ın bu adımının İngiltere Başbakanı'nı aynısını yapmaya zorlayacağı görüşünde. Gazetenin iş dünyası editörü David Wighton ise, "En kötü senaryo hızla gerçekleşiyor" başlıklı analizinde tabloyu şöyle değerlendiriyor:

"Son bir yıldır oluşmakta olan kredi krizi, artık o kadar hızlı ilerliyor ki, hükümetler bu hıza yetişmekte zorlanıyor.
Angela Merkel Cumartesi günü, İrlanda'nın diğer Avrupa ülkelerine danışmadan, bankalarındaki tüm mevduata devlet güvencesi tanımasını eleştirmişti. İrlanda hükümeti ise, bankalarından birinin, mevduat sahiplerinin paralarını çekmesi riski ile karşı karşıya olduğunu, bu yüzden böyle bir adım atıldığını belirtmişti. Sadece bir gün sonra aynı riskle karşı karşıya kalan Merkel, aynı adımı atmak zorunda kaldı. Bu durum uzun vadede, Avrupa'nın mali entegrasyonuna ilişkin umutlar -ya da korkular- konusunda yeni soru işaretleri doğuruyor."

Guardian ise başyazısında hafta sonu Paris'te buluşan Avrupalı liderlerin krize çözüm arayışlarını değerlendirmiş ve şu satırlara yer veriyor:
"Birlikte hareket etmek, mali düzenlemelerin görüşüldüğü uluslararası platformda, Avrupa ülkelerine daha büyük bir rol sunacaktır. Dolayısıyla Avrupa Birliği'nin 4 büyük ülkesinin, mali düzenlemeler konusunda sadece yeni bir Avrupa sistemi değil, Çin ve Hindistan'ı da içine alan küresel bir sistem, yani yeni bir Bretton Woods önermesi şaşırtıcı değil. Bu, İkinci Dünya Savaşı sonrası, dünya ekonomisinin çöktüğü bir dönemde uygulanmaya başlamıştı. Bu da Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların doğumunu sağlamıştı. Şimdi de büyük bir küresel sorunla karşı karşıya olduğumuzu söylemek abartılı olmaz. IMF'yi, bankalardan sorumlu uluslararası bir düzenleyiciye dönüştürmek iyi bir başlangıç olabilir. Yeni bir mali düzene Çin'i de davet etmek akıllıca bir adımdır. Artık eski kurallar geçerliliğini yitirdi. Yenileri ise sadece mali piyasaları onarmaya değil, bir ekonomik modeli tamamen düzeltmeye odaklanmalıdır."

Daily Telegraph, İngiltere'nin Afganistan'daki güçlerinin komutanı Mark Carleton-Smith'in, "Afganistan'daki savaş kazanılamaz" şeklindeki açıklamasına yer veriyor. Carleton-Smith, beklentilerin düşürülmesini önermiş ve yeni hedefin, savaşı Afgan ordusunun baş edebileceği bir seviyeye çekmek olması gerektiğini dile getirmiş.
Komutanın bu sözlerini yorumlayan gazetenin yazarlarından Con Coughlin, bunu Afganistan'dan çekilme çağrılarının takip edeceğine dikkat çekiyor ve ekliyor:
"Bu bölge Batı için ciddi bir terörist tehdit olmaya devam ettiği sürece, NATO üyelerinin Afganistan'da kalmaktan başka çaresi yok.İngiltere'de, yeni bir İslamcı terör planının ortaya çıkmadığı bir hafta bile geçmiyor ve bunların neredeyse tamamı Taleban ve El Kaide'nin yuvalandığı Pakistan-Afganistan sınırından kaynaklanıyor.
Dolayısıyla Afganistan'dan çekilmek, teröristlere karşı yenilgiyi kabul etmek anlamına gelir. Ayrıca bu, İngiliz askerlerinin özellikle son iki yıldaki çabalarının boşuna olduğunu kabul etmektir."

En Çok Aranan Haberler