HABER

Independent: "Mısır ve Türkiye'ye turist akını var"

LONDRA (İHA) - BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish"te yer alan basın özetlerine göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın 20 büyük ekonomisinin liderlerinden biri olarak İngiltere Başbakanı Gordon Brown, küresel ekonomide çöküşün önüne geçmek için derhal ve koordineli biçimde vergilerin indirilmesini öneriyor.

Guardian'a göre Gordon Brown, sadece faiz hadlerini indirmenin küresel ekonomiyi canlandırmaya tek başına yetmeyeceğini söylüyor. Financial Times, ABD'de yapılacak G-20 zirvesini bu sabah baş makalesinde değerlendiriyor. Gazeteye göre krizden kurtuluş yönünde atılan ilk adımlar bunlar. 20 ülkenin davet edildiği bir zirve oluşu da Financial Times'ı satırlarında olumlu karşılanıyor.

Sanayileşmiş 7 ülke ve Rusya'nın oluşturduğu G-8 ülkelerinin doruk toplantılarına alışkın olsak da, Financial Times, bu grubun miadını doldurmuş olduğu, normal zamanlarda bile artık belliydi diye düşünüyor. Hele hele şu anki kriz dönemi, yanlarına Brezilya, Hindistan ve Çin'i almadan G-8 ülkelerinin kendi aralarında üstesinden kalkabileceği bir durum hiç değil, Financial Times'a göre.

Amerikan siyasetindeki geçiş dönemine işaret eden Financial Times, Barack Obama'nın katılmayacağı bu zirveden çıkacak kararların nasıl sonuçlanacağını görmek için Washington'daki devir teslim törenini beklemek gerekeceğini yazıyor. 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a oturacak olan Barack Obama'ya Financial Times'ın bazı tavsiyeleri var.
"Korumacılık fikrini kafanda evirip çevirmekten vazgeç". Ancak Financial Times, Amerikan ekonomisi batar ve doların değeri daha da tırmanırsa, ticari korunmacılığın su yüzüne çıkması büyük olasılıkla kaçınılmaz olacaktır diye düşünüyor.

Gazeteye göre döviz kurlarını ayarlamak için Çin'in kapısını çalmak gerekecek. Öyle ki, "Herhangi bir ilerleme sağlanacaksa", diyor Financial Times, "önce Çin'in gönlünü masaya tatlı havuçlar sürerek kazanmak gerekeceği kesin gibi duruyor".
Independent, İngiliz para birimi sterlinin euro karşısında rekor düzeyde değer kaybettiğini bildirerek, bunun tatilci İngilizler için ne anlama geldiğini yorumluyor.

MISIR VE TÜRKİYE'YE TURİST AKINI "Kıta Avrupa'da tatil yapmak artık akıl karı değil". Independent'ın gezi sayfalarını derleyen yazarı, "İspanya'da, İtalya'da kiraladığınız daireleri, villaları unutun" diyor. Zaten İngiliz turistlerin de akın halinde tatil planlarını euro bölgesi dışına kaydırdıklarını yazan gazeteye göre, bu durumdan en çok yüzü gülen iki ülke, Mısır ve Türkiye. Gazete, bu iki ülkenin herşey dahil hizmet veren otellerinin müşteri sayısında rekor düzeyde artış görüldüğünü bildiriyor.
Para birimi yakın zaman içinde yüzde 40 değer kaybeden İzlanda da çekici gelmez mi peki? Independent, "İzlanda'yı bu nedenle ucuz sanmayın" diye uyarmış. Enflasyon çok yüksek seyrettiği için İzlanda'da fiyatların da süratli artış gösterdiğini yazıyor Independent.

Guardian'da yer alan bir haber, "Rusya'nın doğalgaz pazarındaki hakimiyetini zayıflatmak isteyen Avrupa Birliği" diye başlıyor.
Gazeteye göre Avrupa Birliği'nin dün açıkladığı enerji stratejisinin amacı, Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığını kırmak ve Moskova'nın elindeki enerji kozuna karşılık alternatifler oluşturmak. Guardian, bu stratejinin en önemli unsurlarından birinin, Türkiye'nin üzerinden geçen "güney koridoru" olduğunu yazıyor.
Hazar Denizi havzasındaki doğalgazı Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avusturya'ya ulaştıracak doğal gaz hattının 2013 yılında işlemeye başlamasının planlandığını belirten Guardian, bu amaçla Brüksel'in önümüzdeki yıl Avrupa şirketlerinden meydana gelen bir konsorsiyum oluşturmayı düşündüğünü yazıyor.
Bu hattın Rusya'yı bertaraf edeceğine dikkat çeken Guardian, halihazırda Avrupa Birliği'ne doğudan giden bütün doğal gazın Rusya'nın devlet şirketi Gazprom'un kontrolü altında bulunduğunu bildiriyor.

KARADENİZ DİPLOMASİSİ Bu sabah Guardian'da yer alan baş makalelerden biri de Rusya ile illişkiler üzerine. Geçen yaz Gürcistan ve Rusya arasında patlak veren savaşın ardından, NATO'nun yeni üyeleri olarak Gürcistan'ı ya da Ukrayna'yı ittifaka kabul etmenin ölümcül bir hata olacağını yazıyor Guardian.
"En başta bu ülkelerin hayrı için böyle bir girişimden vazgeçilmedilir" diyor Guardian. Gazete, Gürcistan'a NATO üsleri kurmanın Karadeniz bölgesini Rus donanması karşısında bir ihtilaf noktasına çevireceğini ve Ukrayna ile Rusya'nın Sivastopol limanındaki Rus üssüne ilişkin anlaşmazlığını yeniden canlandıracağını yazıyor.
Guardian'a göre bu karamsar tabloya ayrıca, etnik yönden karışık Kırım yarımadasının Ukrayna yönetimiyle karşı karşıya gelmesi de eklenebilir.
Basın turumuzun sonunda, size İngiltere'den ilginç bir boşanma davasını Daily Telegraph'ın satırlarından aktaralım. Evli çiftin hayatına giren "sanal sevgili" boşanmalarına neden oluyor. İhanetin gerçekleştiği alan, internette oynanan ve bir hayli popüler olan, İkinci Hayat adlı oyun.

Yaşadığımız gerçek dünyaya paralel bilgisayarda ikinci bir hayat kurmanıza olanak tanıyan bu oyunda işininizi, görünüşünüzü, ya da cinsiyetinizi istediğiniz gibi seçip, diğer karakterlerle temasa geçiyorsunuz. Amy Pollard, kocası David Pollard'ı bilgisayar ekranında İkinci Hayat oyununu oynarken kadın bir karakterle uygunsuz vaziyette yakaladığını söyleyerek boşanma başvurusunu yapıyor. Üstelik, İkinci Hayat'ta ilk defa aldatılışı değil. Daily Telegraph'a göre kocasını sanal dünyada daha önce telekız rolünde bir karakterle birlikte gördüğünü de söylüyor. Dünya çapında 10 milyonu aşkın kişinin oynadığı İkinci Hayat, Amy ve David Pollar çiftinin şakaya vurduğu bir oyun değil. Gazete, ilk başta kendilerinin de bu oyunda tanışıp sonra gerçek hayatta evlenmeye karar verdiklerini yazıyor. İkinci Hayat'ta neler olup bittiğini daha yakından takip etmek için, Reuters haber ajansının oyunda bir büro açtığını ve muhabirlerinin sanal dünyadan haber geçtiğini de gene Daily Telegraph'tan aktararak, basın turumuzu noktalayalım.

En Çok Aranan Haberler