John McManus
BBC muhabiri
İngiltere'de insanlar bir sabah baktılar ki, ülkenin en çok satan gazetelerinden biri en tartışma yaratan özelliğinden, her gün yarı çıplak bir modelin fotoğrafını yayınlamaktan vazgeçmiş.
İngiliz basınına 1970'lerde teşrif eden "üçüncü sayfa güzeli" tartışma yarattığı kadar destek de bulmuştu. Sun gazetesi pornografik olmadığı halde düzenli olarak bu tür fotoğraf basan az sayıda yayından biriydi. Gazetenin bu uygulamaya son vermesi İngiltere'de manşetlere çıktı. Peki ama neden?
Üzeri giyimli genç kadın fotoğraflarına sayfalarında düzenli olarak yer veren Sun gazetesi, üçüncü sayfa güzelini ilk kez 1969'da buyur etti.
Bir yıl sonra, editörler gözlerini karartıp, gazetenin Kasım'daki bir sayısına üstsüz bir modelin resmini bastı. Karar, son derece tartışmalıydı.
İngiliz basını, çıplaklığı ve cinselliği düzenleyen sıkı kurallara tabi. Ama yine de çok satan gazetelerden biri çıkıyor, sadece iffetli İngiliz stereotipini yerle bir etmekle kalmıyor, aynı zamanda bunu okuyucularına da dayatıyordu.
Bu günlük çıplaklık servisi, İngiliz yaşamının iyi bilinen bir özelliği haline geldi. Eleştirildi, alay edildi, komedyenlere konu oldu ama, başka gazeteler tarafından taklit de edildi.
Fotoğraflara modelin kim olduğu hakkında, genelde çift anlamlı sözlerle kısa bir açıklama eşlik ediyor, İngilizlerin bir başka özelliğini, espri ve muzip bir göz kırpmayla olduğu sürece, çıplaklık ve cinsellik konusundaki çekincelerini bırakabildiklerini gösteriyordu.
1970'ler yerini 1980'lere bırakırken, geleneksel aile yaşamı ve cinselliğe ilişkin görüşler de büyük değişime uğradı.
Thatcher döneminde değişimDeğişimin bir nedeni kadınların artık daha iddiacı olmasıydı. Dönem, ülkenin kadın başbakanı Margaret Thatcher'ın dönemiydi, kamu görevlisi kadınların sayısında da artış vardı.
Feminizm toplumdaki kadın algısını zorlarken, üçüncü sayfaya karşı kampanya da yoğunlaştı.
Üçüncü sayfanın kadını küçük düşürdüğü yolundaki eleştirilere rağmen, Sun geri adım atmadı. Gazeteye destek verenler ise, bu uygulamanın kadını özgür kıldığını, zira kadınların nasıl para kazanacaklarına kendilerinin karar verdiklerini savundu.
Yine de diğer ülkelere bakılırsa, İngiliz basını bu konuda fazla açılmış değil.
Dedikodu dergileri plajda soyunan ünlülerin fotoğraflarını düzenli olarak yayınlıyor, Fransa, Slovakya, İtalya ve Brezilya'da günlük gazeteler de çıplak fotoğraflara yer veriyor.
Kraliyet ailesi bile bundan nasibini alıyor. Bir Fransız dergisinin, tahtın ikinci dereceden varisi Prens William'ın eşi Kate Middleton'un üstü açık güneşlenirken fotoğraflarını yayınladığı hatırlarda.
Sun gazetesinin üçüncü sayfa uygulamasına son vermesi ani olsa da sürpriz değil. Gazetenin sahibi Rupert Murdoch kısa süre önce bunun modasının geçtiğini söylemişti.
Çıplak fotoğraf görmek isteyenlerin de zaten artık gazete satın almasına gerek yok. Sosyal medyada erişebiliyorlar.
Sun gazetesinin üçüncü sayfası belki de bu yüzden gazetenin internet sayfasında yayınlanmaya devam edecek.