LONDRA (İHA) - İngiliz bilim adamlarının fareler üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucu, zatürree ve astım hastalıklarının tedavisinde yeni gelişmeler kaydedildi.
Londra İmperial College Astım Uzmanı Sebastian Johnston, "İnsanda nezle, zatürree ve astım gibi birçok hastalığa neden olan rinovirus virüsünün 50 yıl boyunca sadece insanlar ve şempanzeler üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu. Küçük hayvanlar üzerinde rinovirus'ın etkili olmaması virüsün sebep olduğu hastalıkların tedavi yöntemlerinin geliştirilebilmesi için de engel oluşturuyordu" dedi.
Kemirgen hayvanların hücrelerinin rinovirus virüsüne dayanıklı olması nedeniyle bu alanda çalışmaların sınırlı olduğunu söyleyen Johnston, üzerinde çalıştıkları farelerin hücrelerini insanın hücrelerine benzettiklerini ve farenin çalışmalara olumlu tepkiler verdiğini söyledi. Johnston ayrıca, virüs vücutta alerjiye sebep olan bir dokuyla temasa geçtiğinde farenin astım krizi geçirdiğini, bunun da birçok astım hastalığının tedavisi için önemli bir ilerleme olduğunu aktardı. Johnston, bu fare modelinin,
nezle ve nezlenin neden olduğu zatürree ve astım hastalığının tedavisi için büyük bir çalışma alanı oluşturduğunu ifade etti.