HABER

İngilizler Türkiye'deki "doktor balıkları" keşfetti

LONDRA (ANKA)- İngilizler, Sivas Kangal'daki "doktor balıkları" keşfetti. İngiltere'de her 100 kişiden ikisinde görülen sedef hastalığını tedavi edebilen balıklara İngiliz doktorlardan da vize çıktı.

Türkiye'de yüzlerce yıldır kullanılan balıklı göller, yurt dışında da keşfedilmeye başlandı. Yüzlerce yıldır Anadolu'da bilinen, 1988 yılından bu yana da dünyanın dört bir yanından gelen sedef hastalarının tedavisinde kullanılan balıklı göller, İngilizler arasında büyük ilgi görmeye başladı. Sedef başta olmak üzere birçok deri hastalığının tedavisinde kullanılan "gara rufa" ya da diğer adıyla "Kangal Balığı"nın, vücudun suya sokulan bölgesindeki hastalıklı ve ölü hücreleri yemesiyle gerçekleşen bu yöntem, hastalıklara karşı kesin bir tedavi sağlayamasa da bu hastalıktan etkilenen kişilere görece uzun bir süre sağlıklı bir yaşam şansı veriyor.

3 bin ziyaretçi geliyor

İngilizlerin bu ilgisini haber yapan Guardian gazetesi de Kangal'daki su sıcaklığının herhangi bir besin maddesini barındıramayacak kadar yüksek, "doktor balıkların" ise son derece aç olduğunu belirterek balıkların özellikle ölü, hastalıklı ve yaralı deriye bayıldıklarını yazdı. "Doktor balıklar" için yurt dışından gelen hastalar için programlar düzenleyen psoriasisfishcure.com sitesi yöneticisi Koray Altan, her yıl 3 bin kadar ziyaretçi aldıklarını belirtti.

Balıkların hasta hücreleri yerken çok küçük kanamalara sebebiyet verebildiğini belirtilirken Altan, bunun tehlikeli olmadığını, HIV ve diğer virüslerin balıklar tarafından taşınamadığını söyledi. Altan, "doktor balıkların" tedavisinin kalıcı bir tedavi olmadığını da hatırlattı.

İngiliz doktorlardan vize çıktı

Gazeteye konuşan Liverpool Alder Hey Çocuk Hastanesi Dermatologu Dr. Tim Clayton, tedavinin güvenli olduğunu doğruladı. Clayton, kendisinin de bu tedaviyi uygulayan hastaları olduğunu kaydetti. Türkiye'de tedavi gören sedef hastası Therese Dillon da havuza ilk girdiğinde yüzlerce balığın kendisine doğru geldiğini görünce korkarak havuzdan çıktığını ancak daha sonra balıkların "agresif" olmadığını fark ederek geri döndüğünü söyledi.

Dillon, "Sadece dört gün sonra bile sonuçlar mükemmel, derim tertemizdi" dedi. Therese Dillon, doktor balıklarının tedavisinin sonuçlarının kendisinde dört ay etkili olduğunu kaydetti. Koray Altan da tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için suda sekiz saat kalınması, tedavinin de 21 gün sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler