İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway ve Kanada'nın Ankara Büyükelçisi John Holmes, Mersin'e geldi.
Büyükelçiler, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ayrı ayrı ziyaret etti.
İngiltere Büyükelçisi Reddawa, İngiltere Ticaret Odası Başkanı Jonathan Beard ile yaptığı ziyaret sırasında, bir iş merkezi olarak Mersin'i yakından tanımak istediklerini söyledi.
"Ziyaret çerçevesinde Mersin'deki firmalarla İngiliz firmalar arasında iş ilişkilerimizi daha ileriye götürmek için neler yapabileceğimizi görmek istiyoruz" diyen Reddaway, şunları kaydetti:
"Bu alanda çok büyük bir potansiyelimiz olduğuna inanıyorum. Mersin hızla büyümekte olan uluslararası bir ulaşım merkezi. Aynı zamanda küresel bir liman kenti konumunda. Dolayısıyla İngiltere de küresel olarak ticaret yapan bir ülke olduğundan, iş ilişkilerimizde aktif ve dinamik ortaklık sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Özellikle Mersin'in Doğu Akdeniz'de gittikçe artan önemi ve konumu da göz önüne alındığında, burada gerçekten ciddi bir potansiyel var."
İngiltere ve Mersin arasında farklı bir ortak alan olduğunu belirten Büyükelçi Reddaway, "Bildiğim kadarıyla Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyorsunuz. Biz de Londra'da bir kaç hafta sonra 2012 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacağız. Mersin'den olduğu gibi, Türkiye'den bir çok atleti ve ziyaretçiyi ağırlamayı umut ediyoruz. Tabii İngiltere'de sizlere göstereceğimiz misafirperverlik, Olimpiyatlar süresince rekabet başlayana kadar. Biz İngiliz atletlerin çok başarılı olmalarını ümit ediyoruz ama Türk atletlerine de başarı diliyoruz" dedi.
Ziyaretinin asıl amacının iş imkanlarını araştırmak ve geliştirmek olduğunu dile getiren İngiliz Büyükelçi, şunları kaydetti:
"İşbirliği potansiyelini artırmayı ümit ediyoruz. Bildiğiniz gibi dünya zor dönem geçiriyor. Özellikle avro bölgesinde bir takım sıkıntılar var. Ne İngiltere ne Türkiye avro bölgesinin bir üyesi, ama avro bölgesi her iki ülke için son derece önemli bir pazar konumunda. Ve özellikle her iki ülke açısından içe dönük yatırımda büyüme önemli bir unsur sanırım. Bu noktada Mersin'le kurabileceğimiz iş ortaklıkları ileriye dönük önemli bir adım olarak gündeme gelebilecektir."
-"Mersin gelişmeye katkı sağlayan bir kent"-
Vali Güzeloğlu ise yaptığı açıklamada, Türkiye ile İngiltere arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye ve İngiltere arasında geçen yıl toplam dış ticaret hacminin yaklaşık 13.5 milyar dolar olduğunu kaydeden Güzeloğlu, "Bu aslında yükseltilmesi gereken bir hedef olarak görülmek zorunda. Çünkü hem Türkiye'nin, hem İngiltere'nin sahip olduğu potansiyelin ve karşılıklı geçmişten gelen ticari ilişkilerin bunun çok daha öte de olması sorumluluğunu bize yüklüyor" dedi.
Mersin'in Türkiye için giderek yükselen, gelişen ve güçlenen dış ticaret merkezi ve uluslararası liman kenti olduğunu belirten Güzeloğlu, geçen yıl kentte toplam 34 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşıldığını, Mersin limanının, İstanbul'dan sonra en büyük limanı olarak dünyanın ilk 100 limanı arasında yer aldığını söyledi.
Mersin'in uluslararası yatırımcıların talep ettiği bir kent olduğuna dikkati çeken Güzeloğlu, yükselen pazarlar ve ülkeler açısından Mersin'in Asya ve Ortadoğu ülkeleriyle, Avrupa ve Amerika arasında çok değerli stratejik ve lojistik üstünlüğe sahip olduğunu vurguladı.
Güzeloğlu, "Türk ekonomisinin istikrarlı ve sürekli büyümesi, Mersin'in de bu gelişmeye katkı sağlayan bir kent olması, ticari ilişkiler adına önümüzdeki döneme umutlu ve güvenli bakmamazı sağlıyor" diye konuştu.
-"Fırsatları Kanadalı firmala aktaracağız"-
Kanada'nın Ankara Büyükelçisi John Holmes de Vali Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.
Büyükelçi Holmes, yaptığı açıklamada, "Büyükelçi olarak benim rolüm Kanada ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek. İki ülke arasında büyük bir potansiyel olduğuna inanıyoruz" dedi.
Kanadalı firmaların da sadece İstanbul ve Ankara'da değil, bu illerin dışında da çok büyük potansiyel olduğunu bilmeleri gerektiğine inandığını ifade eden Holmes, şunları söyledi:
"Mersin'de de bu yüzden bulunuyoruz. Mersin'i tanımak ve fırsatlar hakkında bilgi almak için. Daha sonra bu fırsatları Kanadalı firmalara aktaracağız. Aynı zamanda tekrardan iletmek isterim ki Kanada hükümeti olsun Kanada vatandaşları olsun, Lübnan'da yaşanan kriz süresince ve Lübnanlı vatandaşların tahliyesi süresince Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve Mersin halkının desteğini asla unutmadı. Bunun için size tekrar teşekkür ettiğimizi belirtmek istiyorum."
Vali Güzeloğlu ise çok yoğun uluslararası ilişkileri ve ziyaretleri peş peşe yaşamaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "Bu tabii Mersin'in uluslararası ticaret, ekonomi ve gelişen ilişkilerde giderek artan önemini ve yükselen değerini gösteriyor" dedi.
Mersin'in Türkiye'nin en büyük tarımsal üretimini gerçekleştiren kenti olduğuna dikkati çeken Güzeloğlu, "Geçen yıl toplam 3 milyar TL karşılığında tarımsal üretim gerçekleştirilen, tarımsal alanda dünya çapında bir üretim merkezi. Kanada-Türkiye ilişkilerinde Mersin, Kanada'nın hem Asya'ya hem de Ortadoğu'ya bağlantısını sağlayacak çok önemli ve değerli bir lojistik merkez konumunda aynı zamanda" dedi.
Hükümetin açıkladığı yeni teşvik ve destek paketinde de uluslararası stratejik yatırımlara çok önemli destekler ve katkılar bulunduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Sayın büyükelçinin bu ziyareti umut ediyorum bu süreçte bir çok Kanada firmasına ticari anlamda fırsat tanıma ve yatırım düşünceleri varsa ortam hazırlama adına önemli bir fırsat olacaktır" diye konuştu.
Vali Güzeloğlu, açıklamaların ardından her iki büyükelçiye, üzerinde 2013 Akdeniz Oyunları logosu ve içinde zeytinyağı ürünleri bulunan bir kutu hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz