HABER

İngiltere'de kebapçı ve restoran şeflerine yasa engeli

LONDRA (İHA) - İngiltere'de geçtiğimiz Şubat ayında hazırlanan ve sonbaharda yürürlüğe girmesi beklenen yeni göçmenlik yasası, farklı ülkelere ait geleneksel mutfakların sonu olacak gibi görünüyor. Binlerce kebapçı ve restoran çalışanı, bu yasayı protesto amacıyla Londra'nın merkezindeki ünlü Trafalgar Meydanı'nda bir gösteri düzenledi.

Yasanın yaklaşık 44 bin kişiyi etkileyeceği sanılıyor. Türkiye, Çin ve Güney Asya kökenli binlerce kişi, yeni yasanın yürürlüğe girmemesi için hükümete tepkilerini protesto eylemiyle gösterdi. Yeni göçmenlik yasasında puanlama yöntemine geçilmesi ve puanlamada İngilizce dil sınavını geçme mecburiyeti ve başvurulan işle ilgili yüksek eğitim görmüş olma zorunluluğu olması, binlerce kişinin çalıştığı restoran ve kebapçı sektörünü tehdit ediyor. Trafalgar Meydanı'nda toplanan ve aralarında Türk, Hindistan, Bangladeş ve Pakistanlı binlerce kişinin yer aldığı gösteride, hükümet aleyhine sloganlar atıldı. Yeni yasalar nedeniyle restoranlarında çalıştırmak için kendi ülkelerinden işçi getiremediklerinden yakınan iş yeri sahipleri, iş yerlerinde eleman sıkıntısı çekeceklerini belirttiler.

Hükümetin istediği "sektörde eğitimli olma" ve "İngilizce bilme" zorunluluğuna tepki gösteren etnik toplum mensupları, İngiltere ve Avrupa dışında olanları kapsayacak olan yasanın iş yerlerinin kapanmasına sebep olacağını savundular. Gösteriyi düzenleyenler, Hint, Bangladeş, Çin ya da Türk yemeklerini en iyi yine o ülkelerden gelen insanların yapabileceğini savunurken, İngiliz ya da Avrupa vatandaşının başka ülke yemeklerini yapamayacaklarını söyledi.

Mesleklerinde en iyi olarak nitelendirilen birçok mutfak şefi, aşçı ya da ustasının yemek yapmak konusunda eğitim almadığını, alaylı olduğunu iddia eden "Etnik Catering İttifakı" yetkilileri, bu yasanın oluşturulması esnasında işletmecilere danışılmamış olmasından da rahatsızlık duyduklarını ifade etti.

Respect Partisi (Saygı Partisi) Genel Başkanı George Galloway, MÜSİAD İngiltere Başkanı Hakan Camuz ve yasalardan rahatsızlık duyan bir çok toplum temsilcisi, düzenlenen gösteri sırasında birer konuşma yaptı. Hükümete ve yeni göçmen yasalarına tepki gösteren Galloway, etnik toplumun İngiltere'de başarılı bir şekilde işlerini sürdürdüğünü söyledi ve binlerce kişiyi etkileyecek olan bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce, İngiltere İçişleri Bakanı'nı göreve çağırdı.

MÜSİAD İngiltere Genel Başkanı Hakan Camuz ise, İngiliz hükümetinin yürürlüğe sokmaya çalıştığı yeni göçmenlik yasasının, İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarına ve diğer AB üyesi olmayan etnik toplumlara oldukça olumsuz bir etkisi olacağını ifade etti. Camuz, "Bu insanların iş yerlerini basıyorlar, evlerini basıyorlar. İnsanlar artık işyerlerinde çalışacak elaman bulamaz hale geldiler. Bizler bunu protesto etmek ve bunun yürürlüğe sokulmamasını talep etmek için böyle bir gösteri düzenledik. Yarın
Başbakanlık binasında Gordon Brown'a bir mektup vereceğiz. Burada kendisinden bunun yürürlüğe girmemesini talep edeceğiz" dedi.

En Çok Aranan Haberler