Çok sayıda amatör Türk takımı ve genç oyuncuların olduğu İngiltere'de gurbetçi futbolcular, kendilerine ilgi gösterilmemesinden şikayet ediyor.
Ömer Rıza, Mustafa İzzet ve Leon Osman'ın çıktığı Ada futbolunda, birçok Türk genci, onları örnek alarak futbol yaşantılarını sürdürüyorlar. Ancak İngiltere'de ve çoğunluğu amatör olarak top koşturan gurbetçiler, bu isimlerin dışında başka gençlerin elinden tutulmadığını ifade ederek, kırgın olduklarını belirtiyor. Türkiye'nin Avrupa'da sadece Almanya'daki genç Türk oyuncuları takibe aldığından yakınan genç gurbetçi oyuncular, Türkiye Futbol Federasyonu'nun amatör Türk takımlarını yakın takibe almaları için İngiltere'ye gözlemci göndermelerini istiyor. Kendi aralarından Murat Erdoğan gibi bir yıldızın çıktığını belirten genç oyuncular, "Neden biz de bir Murat Erdoğan olmayalım ki? Hem vatanımızı bu topraklarda başarılı ile temsil ederiz hem de Türk milli takımına yeni kaynaklar oluştururuz" diyerek sitemlerini dile getirdi.
Bunun yanında ailelerinden de aynı manevi desteği bulamadıklarını belirten genç oyuncular, "Şu anda elimizden tutan, bize güvenen kimse yok, onun için bazı kaliteli arkadaşlarının bu ilgisizlikten dolayı aramızdan ayrıldı. Ömer Diyenli adlı bir gurbetçi futbolcu, 16 yaşında Arsenal'in altyapısına seçildi, ancak babası 'Topçu olup da ne yapacaksın gel kebapçı ol da bana yardım et' diyerek onu dünya devinin altyapısına göndermedi" ifadelerini kullandı.
Londra'da amatör Peküm Spor Kulübü de bunlardan biri. Gümüşhane'nin Peküm ve Kelkit ilçelerinde doğan gençlerden oluşan Peküm Spor Kulübü, yaklaşık 16 yıldır Londra'da amatör ligde mücadele ediyor. Kulübün teknik direktörlüğünü uzun yıllar Hollanda da amatör ve yarı profesyonel olarak top oynayan ayrıca Hollanda takımlarında kaptanlık yapmış Salih Düzgün yapıyor. Salih Düzgün, Türkiye'nin, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde top koşturan gurbetçi gençleri daha çok takibe aldığını belirterek bir de özeleştiri yapıyor. Düzgün, "Önce bizim kendimizi kanıtlamamız lazım, ardından da biz başarılı olursak onlar kendileri bize izlemeye alırlar" dedi.
2003 yılında Avrupa Türk Spor Birliği (ATSB) tarafından düzenlenen organizasyona katılan Ömer Diyenli, Sefa Sağlam, Kerem Gökçe ve Cem Karacan da aynı ilgisizlikten yakındı. Genç oyuncular organizasyon için Türkiye'ye gittiklerini, orada Galatasaray, Beşiktaş ve Sakaryaspor'un altyapıları ile hazırlık maçları yaptıklarını ancak kendilerinden daha yetenekli olmayan gençlerin elemeleri geçtiklerini ileri sürdü. Bu elemelerde beceriden ziyade torpilin oynadığını savunan oyuncular, "Bizim orada tanıdığımız olmadığı için geriye dönmek zorunda kaldık" diye konuştu.
Diyenli, "Aramızda Cem Karacan gibi kaliteli bir arkadaşımız vardı onu hocalar beğenmediler ama aynı arkadaşımız Londra takımlarından Reading'in alt yapısına seçildi" derken, "Ya Türkiye'deki hocalar bu işi çok iyi biliyorlar! Ya da buradaki hocalar bir şeyden anlamıyorlar" diyerek şikayetini dile getirdi.