HABER

İngiltere'nin AB referandumu: Kim, hangi konuda ne diyor?

İngiltere'de seçmenler 23 Haziran Perşembe günü ülkenin AB'de kalıp kalmamasına karar verecek. Referandum öncesinde göç politikasından ekonomiye, güvenlikten dış politikaya kadar pek çok konu tartışılıyor ve AB'den çıkışın olası etkileri ele alınıyor.

İngiltere'nin AB referandumu: Kim, hangi konuda ne diyor?

İngiltere'de seçmenler 23 Haziran Perşembe günü sandığa giderek ülkenin Avrupa Birliği'nde (AB) kalıp kalmamasına karar verecek. Referandum öncesinde göç politikasından, ekonomiye, güvenlikten dış politikaya kadar pek çok konu tartışılıyor ve AB'den çıkışın olası etkileri ele alınıyor. Referandum tartışmalarının ana başlıklarını, 'Çıkalım' ve 'Kalalım' kamplarının tezlerini derledik:

Göç politikalarıAB'den çıkışı destekleyenlerin üzerinde en çok durduğu konu göç.

İngiltere'nin aldığı net göç yılda 300 bini aşıyor. Hükümetse bu sayıyı 100 bine indirmek istiyor.AB üyesi ülkelerden gelen net göç ise 184 bin düzeyinde. AB dışından gelen göç yılda 188 bin.AB üyesi ülkelerin vatandaşları İngiltere'de yaşama ve çalışma hakkına sahip.**Dış politikaAB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond.

AB son yıllarda dış politikadaki etkinliğini artırmak için bir dizi mevzuat değişikliğine gitti.Birliğin dış politikasını AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi temsil ediyor. AB Dış İlişkiler Servisi ise dış politikadaki belirleyici kurum.Dış politika önergelerinde tüm üye ülkelerin veto hakkı bulunuyor.Ekonomiİngiltere'nin görevdeki ve eski maliye bakanları George Osborne (solda) ile Alistair Darling, ülkenin AB'den çıkması halinde çok sayıda uluslararası şirketin İngiltere'ye yatırım yapmaktan vazgeçeceğini söylüyor.

İngiltere'nin dış ticaret hacminin neredeyse yarısı AB üyesi ülkelerle.AB ortak pazarı, malların, hizmetlerin ve kişilerin serbest dolaşımını sağlıyor ve gümrük engellerini ortadan kaldırıyor.AB dışındaki ülkelerle ticaret anlaşması görüşmelerini AB yönetiyor. Üye ülkeler kendi başlarına ticaret anlaşması yapamıyor.Üyeliğin maliyetiAB'den çıkışı destekleyen eski Londra Belediye Başkanı muhafazakar Boris Johnson konuşmalarında Brüksel'e gönderilen paranın İngiltere içinde tutulması gerektiğine vurgu yapıyor.

İngiltere, AB bütçesinden aldığı fondan fazlasını kaynak olarak yatırıyor.2015 yılında İngiltere'nin brüt katkısı 22,4 milyar euro seviyesindeydi. Ancak bu paranın 6,2 milyar euroluk bölümü iade olarak geri alındı.5,5 milyar euro ise tarım sübvansiyonu ve diğer hükümet programlarının finansmanı için İngiltere hükümetine ödendi.**

En Çok Aranan Haberler