Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kalyoncu Teknoloji Transfer Ofisi (KALİTTO) tarafından önceki dönem "Siber Güvenlik ve Akıllı Yaşam” adıyla gerçekleştirilen “Hackathon” etkinliği, bu sene “Gastro Bilişim” adı altında yapılacak.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Gaziantep Üniversitesi ve Kalyoncu İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi tarafından gerçekleştirilecek olan Hackathon’un teması bu yıl Gastronomi olarak belirlendi. Gastro Bilişim adı ile gerçekleştirilecek etkinlikte, Gaziantep’in zengin gastronomi kültürünün bilişim teknolojileri ile desteklenmesi, yeni yazılım ve donanımların geliştirilerek şehrin tanıtımına katkıda bulunulması amaçlanıyor.
30 Mart ile 1 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleşecek ve 48 saat sürecek olan etkinliğe takımlar halinde maksimum 45 kişinin katılması planlanıyor.
Etkinlik, tema ile ilgili tecrübe paylaşımların yapılacağı panel ile start alacak. Program esnasında temel ihtiyaçların yanı sıra, ihtiyaç duyulması halinde gerekli teknik teçhizat, kırtasiye ekipmanları ve danışman desteği sağlanacak. Çoğunluğu Gaziantep Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencilerinden oluşan katılımcılar, alanında uzman kişiler tarafından profesyonel iş hayatında karşılaşılan zorluklar ve fırsatlar hakkında bilgilendirilecek.
Yazılım teknolojileri üretilecek
Katılımcıların sahip oldukları yetkinlikleri ne yönde geliştirmeleri gerektiği hakkında öngörülerinin oluşması hedeflenen etkinlikte, öğrencilerin ekip çalışması ile iş hayatlarında, büyük projelere kolayca entegre olabilmeleri ve inovatif fikirlerini hayata geçirebilmeleri amaçlanıyor. Bilişimin kültür ile destekleneceği ve yazılım teknolojilerinin üretileceği Hackathon’un son gününde, geliştirilen projeler takımlar tarafından sunularak jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek dereceye girenler ödüllendirilecek. Takımlar, proje fikirleri çıktılarının uygun bulunması durumunda Kalyoncu İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi hizmetlerinden faydalanarak ürünlerinin ticarileştirilmesi konusunda destek alabilecekleri hackathon’da katılımcıların farklı kültürlere karşı duyarlılıklarının arttırılması ve her alanda beliren teknolojik gelişmeleri hayatlarının her noktasına uygulamaları hedefleniyor.
Hackathon Nedir?
Hackathon, 1990’larda ortaya çıkan maraton ve hack kelimelerinin harmanlaştırılması ile oluşan bir kavram olarak nitelendiriliyor. Ortak bir konuya ilgi duyan genellikle bilgisayar programcılarının, belirli bir sürede kendilerine verilen konu ile ilgili yoğun bir şekilde yazılım projelerinin geliştirilmesi amacıyla diğer takımlar ile rekabet içerisinde bulunduğu bir olay olarak açıklanıyor.