Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki inşaat işçileri, problemlerine çare aramak için biraraya geldi. Park Düğün Salonu'ndaki toplantıda işçiler, özellikle çalıştıkları yerlerde kendileri yerine inşaat sahiplerinin tanıdıklarının sigortalanmasına tepki gösterdi. Toplantıya çok az inşaat işçisinin katılması ise yeterince duyurulamamasına bağlandı.
İnşaatlarda işçi ölümlerinin son zamanlarda bir hayli arttığı Türkiye’de, son 10 yılda 10 bine yakın kişinin iş kazaları sebebiyle hayatlarını kaybettiği belirtildi. İnşaat işçilerini tek çatı altında toplayarak problemlerine ortak çözüm aramak için kolları sıvayan inşaat işçisi Hasan Civelek, Türkiye’de ve inşaat çalışmalarının yoğun olduğu Burhaniye’de çok önemli sıkıntıları bulunduğunu dile getirdi. İşçilerin yevmiyeyle çalıştığını ancak aldıkları paranın SSK kayıtlarında görülmediğini vurgulayan Civelek, “Geçen günlerde inşaat işçileri için verilmesi gündeme gelen sertifikalar için 20 lira bedel koyuldu. Öncelikle biz bu bedel ödemek istemiyoruz, çünkü kanun, devletin verdiği hiçbir belgeden ücret alınamayacağını söylüyor. Bunun dışında inşaatlarda biz çalışıyoruz fakat sigorta, patronların yakınlarına yapılıyor. Başımıza bir şey geldiği zaman sağlık haklarından yararlanamıyoruz. SGK primleri, asgari ücret üzerinden ödeniyor. Bunun sonucu, emekli olduğumuz zaman karşımıza çıkıyor. Bir başka sorunumuz da inşaatta iş bitme aşamasına geldiğinde bizleri sigorta kapsamına almaları. Arkadaşlarımız, ödenmeyen SGK primlerinin kaybını, tarım sigortası yaptırarak telafi etmek istiyor. Ayrıca geneli kapsamamakla birlikte bazı arkadaşlarımızın, işi alıp bir iki gün çalıştıktan sonrabir daha gitmediği konusunda duyumlarımız var.” dedi.
İnşaat işçilerinden Mustafa Çelik ise, “İlçemizde bir turizm mevsimi var. İnşaat işçileri, kış aylarında birçok günü boş geçirmekte. Bu da yaklaşık 150 gün civarında. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaymakamlık ve belediyenin bir çalışma sistemi var. Yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle sahil kesimlerinde inşaat yasağı getiriliyor. Bir evin içinde boya, badana, fayans, su ve elektrik çalışmalarını yapmamız neden inşaat yasağına giriyor, anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle yılın büyük bölümünü iş yapamadan geçirip evimize ekmek götüremiyoruz. İşçi sağlığı da çok önemli. 2011 yılında yapılan araştırmada. en çok ölümün inşaat sektöründe yaşandığı biliniyor. Birlikten kuvvet doğar sözüyle biz inşaat işçileri de bir dernek çatısı altında toplanarak, kendimize çekidüzen vermek zorundayız.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz