İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, şehrin yoksulluk ve yoksunluk kıskacında bulunduğunu söyledi.
Bakır, "Adana'ya dair her kim olumlu bir tablo çizip kendi sorumluluğunun üstünü kapatma yoluna gidiyorsa, kente en büyük zararı veriyor demektir." dedi.
Adana’nın içinde bulunduğu yoksulluk ve yoksunluk kıskacının, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanarak yaptığı hesaplarla daha da görünür hale geldiğini belirten Bakır, "İl bazında yapılan sıralama gösteriyor ki, Adana ne merkezi bütçeden hak ettiği payı alıyor, ne de kent sınırları içerisinde ekonomik hareketlilik tatmin edici düzeyde, ne de kişi başına düşen harcamada ilk sıraları zorluyor." diye konuştu.
Bakır şunları söyledi: "Kayıtlara göre, Adana’nın 2011’in ilk altı ayında 1.076.002 lira geliri, 1.494.187 lira gideri görülüyor. Bu oranla bağlantılı olarak kişi başına geliri 516 lira, gider ise 717 lira olarak belirleniyor. Bu rakamların Adana açısından ne anlam ifade ettiğini anlamak açısından il sıralamasına göz atmak gerekiyor. Bilindiği gibi Adana 5 büyük il arasında yer almakta, büyüklük kriteri için nüfus, üretim/tüketim ve tüm ekonomik hareketlilik baz alınmaktadır. Adana’nın ilk beş içinde yer alan diğer illerin gerisinde olması kabul edilebilir bir durumdur. Ancak listeye bakıldığında sıralamanın hayli gerisinde olduğu görülecektir. Örneğin Bolu’da kişi başına gelir 638 lira, Bilecik gibi küçük bir ilde 377 olarak belirlenmiştir. Çanakkale, Edirne, Rize, Bursa, Samsun, Muğla, Kayseri, Kırklareli, Kırıkkale, Zonguldak’ında içinde bulunduğu 28 ilde kişi başına düşen gelir Adana’dakinden fazladır."
YARI YARIYA VERGİ KAYBI SÖZ KONUSU
Gelir sıralamasında Adana’nın dokuzuncu olduğunu ifade eden Bakır, "Adanayı gelir açısından Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ geçmiştir. Gelirde dokuzuncu olan bir kentin, kişi başına düşen gelirde 29. sırada yer alıyor olması, başlı başına üzerinde düşünülmesi gereken bir handikabı ifade etmektedir. Adana’daki ticari ve ekonomik faaliyete ilişkin bir başka veri ise vergi tahsilat oranlarıyla ilgilidir. Adana’da vergi tahsilat oranı yüzde 43,6 olmuştur. Yani neredeyse yarı yarıya bir vergi kaybı söz konusudur. Aynı oran Ankara’da yüzde 62,40, İstanbul’da yüzde 73,29, İzmir’de yüzde 77,68, Kocaeli’nde yüzde 86,1 olarak belirlenmiştir." şeklinde konuştu.
Bakır şu açıklamalarda bulundu: "Adana’nın içinde bulunduğu olumsuzluğun tek göstergesi sadece Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan veriler değildir. Türkiye İstatistik Kurumunun 2011 Haziran ayı içerisinde açıkladığına göre, Adana bütün iller arasında 19,1 işsizlik oranı ile ilk sırada yer almaktadır. Adana’da son on yıl içinde farklı kapasitelerde 50’ye yakın fabrikanın kapanmış, kamu yatırımlarının genel olarak en alt seviyeye çekilmesinden kendine düşen payı almış ve karşımıza bu tablo çıkmıştır.
Adana ilişkin başka verilere de ulaşmak mümkündür. Çevre Bakanlığının hazırladığı bir rapora göre, Adana, birinci önceliği çarpık kentleşme olan 6 il arasında bulunmaktadır. Diğer iller ise Bartın, Karaman, Kocaeli, Muğla, Malatya şeklinde açıklanmıştır. Aynı raporda Adana’nın ikinci öncelikli sorununun atıkların yarattığı olumsuzluk, üçüncü öncelikli sorunu ise toprak kirliliği olduğu belirtilmektedir. Ay, baz alınarak çıkartılan İş Kazaları Raporunda, kentimizin hemen her ay ilk beş il arasına girdiğini söylemek zorundayız. Bütün bu verilerin tek bir izahı bulunuyor: Adana yoksulluk ve yoksunluk kıskacındadır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz