HABER

İnşaat sektörü büyümeden etkilenmedi

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, inşaat sektörünün, halkın satın alma gücünün artmasıyla birlikte kötü günlerini geride bırakacağını belirterek, ekonomik büyümenin inşaat sektörüne gecikmeli olarak intikal ettiğini söyledi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın 'Ekonomik Program ve İnşaat Sektörü' konulu geleneksel yemekli toplantısına katılan Sanayi Bakanı Coşkun, mesajlarıyla sektör temsilcilerine umut verdi. Coşkun, Türkiye'nin son yıllarda en hızlı büyüyen OECD ülkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, "İnşaat sektörümüz ise 2003 yılının son çeyreğinde 1.3 gibi küçük bir büyümenin dışında sürekle gerileme gösterdi. Ekonomideki olumlu gelişmeler maalesef sektöre gecikmeli olarak yansıyor" dedi. Hükümetin 100 bin konut projesiyle sektöre verdiği önemi gösterdiğini vurgulayan Coşkun, Devlet Planlama Teşkilatı tahminlerine göre, 2025 yılında 88 milyon nüfusa ulaşacak Türkiye'de 23 milyon hanenin olacağını ifade etti. Bu durumda Türkiye'nin 1 milyon konut ve bir çok altyapı tesisine ihtilacı olacağınının altını çizen Coşkun, inşaat sektöründe büyümenin mutlaka yaşanacağını sözlerine ekledi.

Coşkun, inşaat sektörünün ekonominin kaldıracı olduğuna dikkat çekerek, 3 Kasım seçimlerinden önce hem enflasyonu düşüreceklerini hem de büyeme sağlayacakları yönündeki sözlerini bugün gerçekleştirdiklerini anlattı. Coşkun, "Biz Türkiye'de yıllardan beri devam eden faiz,dolar, borsa üçgenini, üretim, yatırım ve ihracat üçgenine çevirdik. 2004 yılında sürdürülebilir bir büyemenin istikrar içinde sağlanacağı yıl olacak. Sektördeki gelişmeler sonuçta halkın satınalma gücünü artıracak. Bundan sonra Türkiye ekonomik krizleri arkasında bırakmış bir ülke olacak".

İnşaat sektörünün tüm dünyada bir dönüşüm sürecine girdiğini vurgulayan Coşkun, değişim nedeniyle tüm dünya inşaat sektörünün ulusal gelirdeki payının düştüğünü belirtti. Coşkun, "2001 krizinde inşaat sektörü daralmadan en fazla pay aldı. OECD ülkeleri içerisinde en çok büyüme gösteren Türkiye'de inşaat sektörü 2003 yılının 3. çeyreğine kadar küçülme gösterdi. Küçülme ancak 2003'ün son çeyreğinde yüzde 1 gibi bir büyüme oranı ile sona erdi. Anlayacağınız ekonomik büyüme inşaat sektörüne gecikmeli olarak intikal ediyor" diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun, 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde bürokratik engellerin devleti hantallaştırdığı için ülkenin demokratik yapıya kavuşamadığını anlatarak, sadece son 10 yılda devletin 195 milyar dolarlık israf batağına saplandığını söyledi. Bu sorunların çözüm yolunun ancak Yerel Yönetimler Reformu ile çözülebileceğinin altını Çizen Coşkun, toplam nüfusun yüzde 40'ının Büyükşehirlerde yaşadığı için bu bölgelere teknoloji ve organize sanayilerinin kurulması için özendirilme çalışmaları yapılması gerektiğini belirtti. Hükümet olarak yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri kaldırmak için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Coşkun, bu konuyla ilgili anlattığı bir fıkrada Türkiye'de insanların hayatlarının her döneminde bürokratik engellerle karşılaştıklarını vurguladı.

Coşkun, ayrıca İhale Kanunun'da yapmak istedikleri değişiklikten dolayı çok eleştiri aldıklarını hatırlatarak, "Biz yasayı değiştirmeye çalıştığımızda düyayı başımıza yıkacaklardı. Bugün ise aynı kişiler kanunun değişmesi ile ilgili olara bize başvuruyorlar" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler