EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, büyüme rakamları yüzde 15’ten yüzde 3’e gerileyen inşaat sektörünü değerlendirdi.
EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, açıklanan ilk üç aylık büyüme rakamları ile inşaat sektörünün ciddi bir daralma içerisinde olduğunun ortaya çıktığını söyledi. 2011 yılının ilk üç ayında yüzde 15 oranında büyüyen sektörün bu yılın ilk üç ayında yüzde 2.8’lik orana gerilediğine dikkati çeken Aslan, “İnşaat sektörü ekonominin motoru konumundadır. 120’ye yakın sektörü doğrudan ilgilendiriyor, 300 sektöre de etki ediyor. Tıkanıklığı aşmak için sektörün desteklenmesi şart” dedi.
İzmir’in konut devi EGE-KOOP’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, son dönemde ekonomide yaşanan durgun süreci, inşaat sektörünün yaşadığı daralmaya bağladı. Milli gelir içindeki payı yüzde 5.8 gibi önemli bir oran olan inşaat sektörünün geçen yılın ilk üç ayında yüzde 15.3 büyümesine rağmen bu yılın aynı döneminde oranın yüzde 2.8’lere gerilediğini bunun da sıkıntıyı açıça gösterdiğini belirten Aslan, “Hükümetin, Avrupa’nın yaşadığı kriz ve ortadoğuda yaşanan gerilimli süreç dolayısıyla üretimde frene basması bu olumsuz gidişatın nedeni olmuştur. Sektör önce duraklamış sonra da daralmıştır. İnşaat sektörü ülke ekonomisinin motoru konumundadır. 120’ye yakın yan sektörü doğrudan beslerken 300 alt sektöre de yine kazanımlarda bulunuyor. Böylesi devasa bir etki alanı sözkonusu olunca da ülke ekonomisinin tümü zincirleme bir şekilde etkileniyor ve makro dengeler olumsuzlaşıyor” dedi.
“İNŞAAT SEKTÖRÜNE DESTEK ŞART”
Hükümetin temkinli hareket etme politikasını uzun süreye yaymasının mevcut sıkıntıyı daha da artıracağı uyarısında bulunan Aslan, ekonomik durgunluğu aşmanın en başlıca yolunun inşaat sektörüne destekten geçtiğini vurguladı. Yine yılın ilk çeyreğinde tüketim harcamalarında da herhangi bir artışın yaşanmadığını, bunun da üretimi etkilediğini kaydeden Aslan,“Çok daha zor günlerde olmayışımızın nedeni ihracatımızın artışı olmuştur. İhracatın milli gelirdeki payı yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.5 oranında artarak yüzde 13.2’ye yükseldi. İthalatın hızının kesilmesi, döviz harcamalarının azalmasıyla küçülen cari açığı da olumlu gelişme olarak öngörebiliriz. Çünkü bu ihracattan kaynaklanan sağlık bir büyümeyi getirecektir” diye konuştu.
“ORTA GELİR ORTA DEMOKRASİ DEMEKTİR”
Aslan, TÜSİAD ve MÜSİAD’ın hükümete yönelik ‘orta gelir tuzağı’ uyarısını da değerlendirdi. Kişi başında düşen milli gelirin 10 bin dolar olduğu 2007 yılından bu yana herhangi bir artış kaydedemediğini, 2014’e kadar da bunun sözkonusu olmadığını ifade eden Aslan, “Oysa Hükümet’in 2023 yılı hedefinde fert başına düşen milli gelir 25 bin dolar olacak, Türkiye’de “gayri safi yurt içi hasıla” da Dünya’da ilk 10 ülke arasına girecek. Eğer bu süreci daha işler hale getirmezsek Türkiye uzun yıllar “orta gelirli ülke kategorisi”nde kalacak ve maalesef 'yüksek gelirli ülke kategorisi'ne geçmesi zorlaşacak. Bu sadece ekonomimizi de etkilemeyecek. Çünkü 'orta gelirli ekonomi'nin varacağı nokta 'orta düzeyde demokrasi' olacak” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz