YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnşaat sektöründe demir alarmı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, inşaatın en önemli girdilerinden olan...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, inşaatın en önemli girdilerinden olan demirin fiyatlarında yüzde 45’e yaklaşan artışların, sektörü ümitsizliğe sürüklediğini söyledi. Yorgancılar, 2010 yıl ayında tonu bin TL civarında olan inşaat demirinin bu yıl tbin 490 TL’den satıldığına dikkat çekerek, “Demir fiyatlarındaki artış, Türkiye ekonomisinin büyümesinde ve diğer sektörleri de harekete geçirerek işsizliğin azaltılmasında büyük payı olan inşaatta gelecek açısından ümitsizliğe neden oluyor.” dedi.
2010 Temmuz ayından bu yana geçen dönemde enflasyonun yüzde 6, işçilik maliyetlerinin yüzde 10, petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 arttığını hatırlatan EBSO Başkanı Yorgancılar, demir fiyatlarındaki yüzde 45’e yaklaşan zamları anlamakta zorlandıklarını söyledi. Buna gerekçe olarak döviz kurlarındaki yükselişin gösterildiğini belirterek, “Söz konusu dönemde dolardaki artış yüzde 7’dir. Demir fiyatları, iç piyasada hurda maliyeti, kurlar ve enerji fiyatlarından bağımsız şekilde spekülatif olarak daha fazla artış gösteriyor. Asıl sıkıntı da bu noktada yaşanıyor. Kurlardaki artışın yanısıra üretim tesislerinin bakıma girdiği, komşu ülkelere ihracatın devam ettiği gibi söylemlerle fiyatların mesnetsiz olarak yükselmesi, inşaat ve müteahhitlik sektöründe yatırımları bulunanları karamsarlığa itiyor. İnşaat demiri üretiminde rekabetin ortadan kalktığı, serbest piyasa koşullarının dikkate alınmadığı izlenimi yaratıyor. İnşaat sektörünün önünün açılabilmesi için demir fiyatlarının serbest piyasa koşulları içinde makul oranlara düşürülmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

'KONUT FİYATLARI DA ARTAR'
Konut projelerinde kullanılan demirin inşaat maliyetleri içinde yaklaşık yüzde 20’lik bir orana karşılık geldiğini, konut dışındaki inşaatlarda bu maliyetin daha da yüksek olduğunu bildiren Ender Yorgancılar, sadece demir fiyatlarındaki yüzde 45’e varan artışın, konutun toplam maliyetini de yüzde 10’dan fazla arttıracağına dikkat çekti. Bunun da konut fiyatlarına zam olarak yansıyacağının altını çizen Yorgancılar; “İnşaat lokomotif sektördür ve lokomotifin ilerlemesi için demir fiyatlarındaki artış mercek altına alınmalıdır.” dedi.

KELEBEK ETKİSİ
EBSO Başkanı Yorgancılar, demir fiyatlarının sadece inşaat sektörünü değil, onun etki alanındaki 200’den fazla sanayi dalını da olumsuz etkilediğine, üretimin gerilemesine sebep olduğuna dikkat çekti: “Halbuki üretmek zorundayız. Üretmeliyiz ki ülkemizin yaşadığı tarihî işsizlik oranını minimuma çekebilelim. Üretmeliyiz ki ihracat yapabilelim ve ülkemize döviz kazandırabilelim. Yatırımcının baz aldığı ilk üç kriterin işçilik, hammadde ve enerji fiyatları olduğunu biliyoruz. Ülkemizde ne yazık ki her üç başlıkta da sanayicimiz yalnız bırakılmıştır. Söz konusu maliyetlerle sanayicimizin üretimini arttırarak küresel piyasalarda rekabet etmesi her geçen gün güçleşmektedir. Bugün Türkiye, dünya çelik üretiminde 10. sırada yer almaktadır. Böylesine potansiyele sahip ülkemizde sanayicimiz, beklediği desteği görememektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler