YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnşaatçılar, KDV Ve Harçlardaki Belirsizlikten Rahatsız

İnşaat Sanayicileri ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, KDV oranlarıyla ilgili yasa...

İnşaat Sanayicileri ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, KDV oranlarıyla ilgili yasa değişikliğinin inşaat sektörüne ciddi zarar vereceğini söyledi.

Mevzuata göre, halen konut satışlarında 150 metrekare üzeri için yüzde 18 ve 150 metreye kadar kadar olan evler için yüzde 1 KDV alınıyor. Düşünülen yeni sisteme göre ise metrekare yerine konutların arsa değerleri üzerinden KDV oranı belirlemesine gidilmesi öngörülmüş.

İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, Bursa içinde zaten konut fiyatlarının semtler ve konutun statüsüne göre belirlendiğini, fazladan KDV yüküyle rakamların ciddi şekilde artacağını ifade etti. Stokların giderek yükseldiği bu dönemde, 150 metrekareden küçük konutlarda KDV’yi yüzde 8 ya da yüzde 18’e çıkarmanın ihtiyaç ve talep olan bir ürünün önünü kesmek olduğunu ifade eden Adil Gökçadır, bu uygulama yasalaşırsa inşaat şirketlerinin, inşaat alt sektörü ve çalışanların alacağı darbenin ülke ekonomisine de ciddi zararlar verebileceğini belirtti.

İMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve BTG İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Berat Göral ise bu konudaki görüşlerini şöyle ifade etti: "İnşaat sektörünün istihdam ettiği bu çalışan kitlesinin, aile bazında ortalamada daha kalabalık bir kitleye bakmak zorunda olmasından dolayı inşaat sektörünün yavaşlaması direk ya da dolaylı olarak hemen hemen her sektörü bir şekilde etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Son gelişmeler ile birlikte zaten stok olarak ciddi anlamda şişmiş olan hazır konutların pazarlama ve satışında daha fazla risk oluşacak. Her kriz döneminde konuşulan harcama eğrisini yüksek tutmamız gerektiği çığırtkanlığına rağmen satışı direk olarak etkileyen KDV ve tapu harçları gibi enstrümanların devlet tarafından açık kapatıcı unsur olarak masaya koyulması, aynı hatalara tekrar düştüğümüzü gösteriyor. Bizce ortaya koyulan ve devreye sokulan bu enstrümanlar karşısında kredilendirme ve konut kredi faizleri gibi enstrümanlar ile düzeltici hamleler yapılarak sektör desteklenmeli, dolayısı ile reel sektöre ulaşacak olumsuz yansımanın giderilmesi gerekmektedir."

İMSİAD üyesi ve Ali Bostancı İnşaat Genel Müdürü Sedat Kızılcıklı ise 2012 yılının ilk yarısında konut sektörünün sadece yüzde 1,5 büyüdüğünü söyledi. Kızılcıklı, şunları ifade etti: "Konut stoku artmıştır. Bu da soğutulmaya çalışılan ekonominin inşaat sektörüne ne kadar olumsuz katkı yaptığını göstermektedir. Son yapılan, tapu harç oranının binde 33'ten binde 40'a çıkarılması, olumsuzluğu devam ettirecektir. Bütün bunlara bir de KDV artışı eklenir ise kısa ve orta vadede sektörün çok olumsuz etkileneceği açıktır. Ekonomide iki yüz alt birimi harekete geçiren inşaat sektörünün önü açılması gerekirken, vergi oranlarının yükseltilmesi kesinlikle düşünülmemelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler