Yıllardır inşaat sektöründe kalıp ustası ve sonrasında taşeron olarak çalışan Köseoğlu Yapı Teknik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Köse, şimdi işçilerin yaşadığı sorunları çözmek, can güvenliklerini en üst seviyede tutmak için yeni ürünler üretiyor.
Sami Köse’yi taşeronluktan iş adamlığına götüren sebep yeni buluşları. Köse, inşaat sektöründe bulunduğu dönemde yaşadığı ve duyduğu iş kazalarından etkilenerek, bu kazaları en aza indirmek, en üst seviyede işçi güvenliğini sağlamak amacıyla raylı inşaat vinci, amortisörlü güvenlik ağı, teleskopik payanda, teleskopik dikme üretmeye başladı. Patenti kendilerine ait olan raylı inşaat vinci ise işçilerin can güvenliğini en üst seviyede tutan yeni bir ürün olmasıyla dikkat çekiyor.
İnşaat sektöründe, bir süre kalıp ustası olarak çalıştıktan sonra uzun yıllardır taşeronluk yaptığını anlatan Sami Köse, “İnşaat alanında bizzat sahada olduğumuz için işçinin ne tür zorluklar ve hangi ağır şartlarda çalıştığını çok iyi bilirim. Özellikle yüksek katlı binalarda yapılan çalışmalarda işçinin can güvenliği hep sorun olmuştur. İşçi arkadaşlarımız, evlerine ekmek götürme adına bu zorluklara göğüs geriyordu, çalışıyordu. Ancak bu çalışma sırasında kullanılan teknik malzemeler de bizler için ciddi sorun oluşturuyordu. Çünkü, bu teknik ekipmanların kurulumu, kullanım şekli işçinin can güvenliği tehlikesini daha çok artırıyordu. Kullanılan vinçler, asansörlerle üst katlara çekilen malzemeler en büyük sorundu. İşçi arkadaşlarımız, bu malzemeleri kata alırken can güvenliklerini tehlikeye atmak zorunda kalıyordu. Vincin takılı bulunduğu ya direkler kırılıyor, yerinden çıkıyor ya da halat kopmasına bağlı yükle birlikte arkadaşlarımız aşağı düşünüyor. Bunları bizzat yaşayan arkadaşlarımız anlatıyordu. Ne kadar önlem alırsanız alın, kullandığınız ekipmanlar çalışanın işini rahatlatmazsa aynı sorun devam ediyordu.” dedi.
Sami Köse, inşaat sektörüne yap-sat şeklinde konutlar üretmeye başlayarak girdiklerini ifade etti. Bu süreçte hep aklında olanın, işçilerin işini kolaylaştırmak için neler yapılacağını tasarlamak olduğuna işaret eden Köse, bunları önce kendi inşaatlarında kullanmak istediklerini belirtti. Köse, şöyle dedi: "Benim tasarladığım ve uçak mühendisi olan komşularımın da verdiği bazı bilgilerle yola çıkarak raylı inşaat vinci ürettik. Bu ürünü en iyi kullanabilme adına defalarca yenisini yaptık. Şu an en ağır parçası 75 kiloyu geçmeyen portatif vincimizi inşaatta istediğiniz kata kurabiliyorsunuz. Taşıması ve kurulumu çok kolay. Aşağıdan yük çekerken işçimiz hiçbir çaba sarf etmiyor. Kendisini tehlikeye atmasına bile gerek kalmıyor. Yük kata geldiğinde raylı sistem sayesinde kata çekiliyor. İşçimiz, yükü çekebilme adına kendisini riske atmıyor. Pratik ve kullanımlı bu ürünümüz çok ilgi gördü ve taleplerle karşılaştık."
Amortisörlü güvenlik ağının, muhtemel aşağı düşme tehlikesi geçiren işçinin bir alt katta kalmasını sağladığını ifade eden Köse, binanın dış cephesine gerilen ağ sayesinde, işçinin, düşmesi durumunda tel örgülerde kaldığını ve esneme sayesinde kırılma olmayacağı gibi daha fazla yük çekme imkanı sağladığını anlattı.
Sami Köse, teleskopik dikme sayesinde de inşaatlarda kullanılan ağaç oranının düşeceğini aktararak, bunun işçinin çalışmasını kolaylaştırdığını anlattı. Teleskopik dikme için kullanılan makineyi de kendilerinin ürettiğini anlatan Köse, amaçlarının, inşaat işçilerinin can güvenliğini en üst seviyede tutabilecek, iş imkanını rahatlatacak ürünleri hizmete sunmak olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz