HABER

İnsan Hakları Komisyonu Üyeleri Tunceli'de

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan terör ve şiddet olaylarının mağdurlarını araştıran alt komisyon terör mağdurlarını dinlemek için Tunceli’ye geldi.

Tunceli Valiliğindeki görüşmelerinin ardından komisyon üyeleri Otel Şaroğlu'nda basına kapalı olarak terör mağdurları ile görüştü.

TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı Mehmet Naci Bostancı başkanlığındaki komisyonda CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, AKP Milletvekilleri Mehmet Metiner, Oya Eronat, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’dan oluşan komisyon üyeleri sabah saatlerinde Tunceli’ye geldi. İlk olarak Vali Mustafa Taşkesen’i makamında ziyaret eden komisyon üyeleri basına kapalı olarak bir süre görüştükten sonra terör mağdurlarını dinlemek üzere Grant Şaroğlu Oteline geçti. İnsan hakları alt komisyonu üyeleri 1986 yılından sonra yaşanan terör olayları ve faili meçhul cinayetlere kurban giden ve bu olaylarda yakınlarını kaybeden 13 mağdur ve yakını aileyi dinledi.

Terör mağduru ailelerin dinlenmesinin ardından komisyon üyeleri gazetecilere açıklama yaptı. TBMM İnsan Hakları alt komisyonu Başkanı Mehmet Naci Bostancı çok önemli bilgiler elde ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Bugün burada dinlediğimiz terör mağdurları bizlere 1980’li 1990’lı ve 2000’lı yıllara ait olayları anlattılar. Dinlediğimiz olaylar arasında TİKKO’nun, PKK’nın eylemleri var. Yine aynı şekilde devlet içindeki çeşitli grupların haksız ve adaletsiz şekilde bize intikal eden olayları ve yaşanan mağduriyetler söz konusu. Köy boşaltmalar söz konusu. Bu olaylara ilişkin birinci elden olaya tanık kişilerden yaşananları dinledik. Bir kez daha şunu gördük ki aradan uzun yıllar geçmiş olsa bile bu tür mağduriyetler insanların hafızalarında çok canlı şekilde yaşıyor. Sadece kendileri bu dramatik halin içinde olmuyorlar aynı zamanda bunları paylaşırken o kadar canlı şekilde hatırlıyorlar ki heyetimiz de kimi olayları dinlerken bundan çok derin şekilde etkilendi ve bundan teessüre kapıldı. Bizim çalışmamız bu 30 yıllık süre içinde yaşananların bir toparlaması mahiyetinde olacak. Her kesimden insanları dinleyeceğiz. Amacımız bu yaşananların toplam resmine ilişkin safı, tarafı, politik anlayışı dikkate almaksızın alanda ne varsa sınırlar içinde bu ülkede her kim mağdur olduysa elbette onların hepsine ulaşamayacağız ama onları temsil edici mahiyette örnekler üzerinde resimlerin tamamını masanın üzerine koymayı ümit ediyoruz. Bu görüştüğümüz vatandaşlarımızla konuştuktan sonra çok yönlü olarak araştırmalarımızı yaptıktan sonra bir rapor hazırlamayı ümit ediyoruz. Türkiye’nin bu çok önemli can alıcı meselesine ilişkin çeşitli görüşler geliştirmeye çalışan barışı temin etmek için çalışmalar yürüten siyasi partilere sivil toplum kuruluşlarına katkı sağlar ve faydalı olur diye düşünüyoruz hazırlayacağımız raporun. Burada anlatılan, dile gelen olaylar resmi dil, yazışmaların ötesinde hakikaten yürek burkan gerçek insan hikayeleri o bakımdan da başkalarının dışarıda olanların belki farklı siyasi saflarda bulunanların bile bu tanıklıkları, bu anlatımları dikkate aldıklarında ona nüfuz edebilecekleri, ne olup bittiğini görebilecekleri ve öğrenebilecekleri bir rapor hazırlayacağımızı düşünüyorum. Bizim hazırlayacağımız raporun esasen toplumsal barışın sağlanmasında başkalarının acılarına insani olarak bakabilmek çok önemlidir.” dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise komisyon çalışmalarının Tunceli’de şiddetten zarar gören kesimlerin acılarının dinlenmesinin ve bunu ortaklaştırılarak raporlaştırılmasının çok olumlu olduğunu söyledi.

Faili meçhule kurban giden Ayten Öztürk'ün babası Hıdır Öztürk ise komisyonun çalışmalarından umutlu olduğunu söyledi.

(CHA)

En Çok Aranan Haberler