YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"İnsan Hakları Ve Özürlülük" Bilgilendirme Semineri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, "Engellilere yönelik belli standartlar yoktu. Çalışmalarımız

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, "Engellilere yönelik belli standartlar yoktu. Çalışmalarımız sonucunda açık ve kapalı alanlar için standartlar oluşturduk" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen "İnsan Hakları ve Özürlülük" konulu bilgilendirme seminerlerinin ikincisi, Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir otelde yapıldı.

Dr. Çiftçi, seminerde, engellilere yönelik eğitim, istihdam, sosyal hayata katılım, bakım hizmetleri, Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini ve Türkiye'de engellilerle ilgili son yıllarda çok önemli mesafeler alındığını bildirdi.

Türkiye'de ilk kez bu yıl engellilere yönelik memuriyet sınavı düzenlendiğini, her engel grubuna ayrı sorular sorularak ihtiyaçlarına göre koşullar hazırlandığını, engelli istihdamı için yüzde 3 kota konulduğunu hatırlatan Dr. Çiftçi, birlikte yaşama kavramının içini doldurmayı ve engellilerin, engelli olmayan kişilerce anlaşılmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Dr. Çiftçi, engellilere imkan verildiğinde mükemmel sonuçlar alındığına ve onlara fırsatlar tanınmasının önemli olduğuna dikkati çekerek, konuştu:

"Türkiye, engelliler konusunda erişilebilirlik alanında zayıf. Caddeler, binalar ve sosyal tesislere bakıldığında, engellilerle ilgili erişilebilirlikte önemli sıkıntılar var. Engellilere yönelik belli standartlar yoktu. Çalışmalarımız sonucunda açık ve kapalı alanlar için standartlar oluşturduk. Toplu taşıma araçlarıyla ilgili çalışmamız devam ediyor. Görme engelliler için yere kabartma yer döşemeleri uygulamaya konuldu.

Erişebilirlikle ilgili temelde bazı noksanlıklar var. Örneğin üniversitelerde, mimarlık fakültelerinin eğitimi içinde engellilerin erişilebilirliğine yönelik bir konu yoktu. Eğitimde bu verilmediğinden konu bilinmiyor, uygulayıcılar ne yapacağını bilmiyordu. Bakanımızın talimatıyla bu konu üniversitelerde ders olarak görülmeye başlandı."

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediye yetkililerine, göremeyen, duyamayan, yürüyemeyen kişilerin karşılaştığı durumları anlattıklarını, onları standartlarla ilgili bilgilendirdiklerini dile getiren Dr. Çiftçi, bu girişimler sonucu cadde ve binalarda dönüşüm çalışmalarının başladığını belirtti.

-İnsan haklarının sosyal hayata yansıtılması-

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl Gül de devletler için sadece Birleşmiş Milletler'in (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni onaylamanın yeterli olmadığını, bu hakların sosyal hayata yansıtılması için yasama ve yürütme erklerine önemli sorumluluklar düştüğünü bildirdi.

Türkiye'de genelde çözüm odaklı değil, sorun odaklı çalışıldığını, çözüm konusu ele alındığında neyin neden yapılamayacağının konuşulduğunu savunan Yrd. Doç. Dr. Gül, bu bu yaklaşımın değişmesi gerektiğini anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Gül, sosyal değişim amaçlanıyorsa yalnızca yasal değişiklikleri yapmakla bunun gerçekleştirilemeyeceğine işaret ederek, geçici önlemler almak yerine yasal değişikliklerin uygulanabilir politikalarla desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Serdar Yılmaz - Mustafa Güngör / Sedat Gök

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler