HABER

İnsan haklarına AB makyajı

ANKARA (İHA) - Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın isim değiştirerek İnsan Hakları Ulusal Kurumu'na dönüştürülmesi planlanıyor. İnsan Hakları Ulusal Kurumu'nun özerk bir yapıya sahip olması ve insan hakları alanında yapılacak incelemelerin devlet etkisinden kurtarılması öngörülüyor.

Avrupa Birliği üyeliği yolunda son dönemde önemli reformlar gerçekleştiren Türkiye, insan hakları alanında da önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılması ve insan hakları alanındaki denetleme, izleme ve araştırmaların devlet etkisinden kurtarılması amacıyla başlatılan çalışmalar önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek. Bu kapsamda Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın isim değiştirerek Türkiye İnsan Hakları Ulusal Kurumu'na dönüştürülmesi öngörülüyor.

Alınan bilgiye göre Danimarka'dan örnek alınan İnsan Hakları Ulusal Kurumu özerk bir yapıya sahip olacak ve insan hakları alanında bağımsız denetleme ve incelemeler yapacak. Kurum'un nasıl bir yapıya sahip olacağı, sivil toplum kuruluşlarının da katılacağı platformlarda ele alınacak. Bu çerçevede Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği ve Danimarka İnsan Hakları Kurumu'nun işbirliği ile 2-3 Aralık günlerinde Kapadokya'da 'Türkiye'de İnsan Hakları Ulusal Kurumu'nun Kurulması' konulu bir sempozyum düzenlenecek. Sempozyumda Paris Prensiplerine göre Türkiye'de İnsan Hakları Ulusal Kurumu'nun nasıl kurulacağı konusu masaya yatırılacak ve Türkiye İnsan Hakları Ulusal Kurumu oluşturulması konusunda sunuşlar yapılacak. Bu sempozyumda ve sonrasında yapılacak tartışmalar sonunda oluşturulacak taslak, Bakanlar Kurulu'na sevkedilecek.

Sempozyuma Hükümet'i, Meclis'i ve insan hakları ile ilgili ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarını temsilen 200'ü aşkın katılımcı davet edildi. Sempozyuma katılanlar Danimarka Büyükelçiliği tarafından ağırlanacak.

Türkiye'de demokratikleşme ve insan hakları alanında gerçekleştirilecek çalışmalara 3 milyon Euro'ya yakın destek vereceğini açıklayan Danimarka, Dışişleri Bakanlığı'na insan hakları ile ilgili bağımsız bir kurumun oluşturulması konusunda yapılacak çalışmalara katkıda bulunacağını bildirdi. Danimarka Hükümeti, polislerin insan hakları konusunda eğitilmesi ve devlet ile sivil toplum kuruluşları arasında iletişimin artırılması konusundaki projelere de destek verebileceğini iletti.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Doç. Dr. Vahit Bıçak İnsan Hakları Ulusal Kurumu'nun henüz bir proje olduğunu ifade etti. Bıçak, İnsan Hakları Başkanlığı'nın lağvedilmeyeceğini, isim değiştirerek yeniden yapılandırılacağını ifade etti. İnsan Hakları Ulusal Kurumu'nun İnsan Hakları Danışma Kurulu ile hiçbir ilgisinin bulunmadığına da işaret eden Bıçak, Danışma Kurulu'nun yılda üç kez toplanan ve kalıcı niteliğe sahip olmayan bir Kurul olduğunu vurguladı. Bıçak, Kapadokya'da düzenlenecek ve 200'ü aşkın davetlinin katılacağı sempozyumda İnsan Hakları Ulusal Kurumu'nun nasıl bir yapıya sahip olacağı konusunun derinlemesine tartışılacağını açıkladı.

En Çok Aranan Haberler