HABER

İnsan ömrünü uzatma çalışmaları

SİDNEY (İHA) - Avustralyalı bilim adamları, kanser hücrelerinin ölümsüzlük nedenlerinin ne olduğunu öğrenerek insanların ömrünü uzatmayı umut ediyor.

Sidney Üniversitesi Moleküler Tıp Profesörü Brian Morris, tüm dünyadaki laboratuarlarda bulunan kanser hücresi kültürlerinin yıllardır canlı kaldığını belirterek, "Kültürler hiçbir şekilde ölmüyor. Bedendeki tüm hücreler ölse dahi, kanser hücreleri yaşamaya devam ediyor. Kanser hücreleri tüm besinleri tüketiyor ve organlarda bozukluk yaşanıp, ardından da ölüm gerçekleşiyor" dedi.

Profesör Morris, kanser hücrelerindeki kromozomların ucunda bulunan ve koruyucu kapakların kötüleşmesini önleyen tolomerase adlı molekülün, hücrelerin yaşamasına neden olduğuna inanıldığını kaydederek, "Bazı bilim adamları bedendeki tüm hücrelere tolomerase vererek insanın ölümsüz olmasının mümkün olacağını düşünüyor. Bu madde insan bedenine kontrollü bir şekilde uygulanırsa insan ömrü uzayabilir. Şu an çok basit görünüyor, ancak araştırmalar ilerledikçe karmaşıklaşacak. Yine de iyi bir bilimsel başlangıç" şeklinde konuştu.

Bilim adamlarının 100 yıl yaşayan insanlardaki genleri araştırdığını belirten Morris, bu insanların çoğunda Mikrosomalt Ttrigliserit Transfer (MTP) adlı bir protein geni bulunduğunu ekledi. Morris, en çok MTP'nin ise sarımsakta bulunduğunu açıkladı.

En Çok Aranan Haberler