HABER

İnsan taciri'nin cezası bu hafta verilecek

SYDNEY (İHA) - Avustralya'da "İnsan Taciri" suçundan yargılanan bir Türk'ün yargılanmasında karar aşamasına gelindi.

2003 yılının Kasım ayında Melville adasına gelerek Avustralya'ya sığınmak isteyen fakat Endonezya'ya geri gönderilen 14 Türk sığınmacının "İnsan Taciri" olduğunu iddia ederek şikayet ettiği ve Endonezya'da yakalanarak Avustralya'da tutuklanmasını sağladığı Mehmet Şeriban adlı Türk'ün yargılanmasında karar aşamasına gelindi. Northern Territory Yüksek Mahkemesinde görülen davada Gaziantep doğumlu Avustralya vatandaşı Mehmet Şeriban'ın Endonezya'dan Avustralya'ya geçiş yapmak üzere bekleyen kaçak mülteciler için ulaşım, konaklama, yiyecek, eğlence ve hatta genelev ziyareti ayarladığı iddia edildi.

Mahkemede 39 yaşındaki Mehmet Şeriban 1998, 1999 ve 2000 yıllarında Endonezya'dan Avustralya'ya üç tekne ile kaçak yollardan mülteci sokma suçunu kabul etti. Şeriban ayrıca iki ayrı botta bulunan 180 kişiden 30'una Avustralya'ya kaçak yollardan girme ve yardım etme suçlamasını da üstlendi. Şeriban'a yönelik suçlardan biri 20 yıl hapis veya 220 bin dolar para cezası gerektirirken diğer sekiz suçun cezasının ise 2 yıl hapis veya 13 bin dolar para cezası olduğu kaydedildi.

Mehmet Şeriban'ın avukatı Jon Tippett, mahkemenin Türkiye doğumlu 1995 yılında ülkeye sığınan ve Avustralya vatandaşı olan müvekkiline karşı 'özellikle yumuşak' davranmasını istedi.
İddia makamının Şeriban'ın kaçakçılığın organizatörü ve insan kaçakçılığı şebekesinde önemli bir bağlantı olduğunu belirtmesine rağmen avukat Tippett müvekkilinin sadece "aracı" olduğu konusunda ısrar etti.

Tippett duruşma sırasında dikkatleri sürekli olarak Şeriban'ın suçunu erken kabul etmesi, iyi hali ve yetkililerle işbirliği teklifi üzerine çekmeye çalıştı.
Mahkemede Şeriban'ın 1998 yılında Avustralya vatandaşlığı kazanmasının ardından 2 ay sonra ve Avustralya pasaportu almasından 3 gün sonra Endonezya'ya gitmek için Avustralya'dan ayrıldığı da açıklandı. Kamu Davaları Commonwealth Yöneticisi avukat Paul Usher, Şeriban'ın insan kaçakçılığı şebekesinde önemli bağlantılara sahip bir zinciri oluşturduğunu belirterek Şeriban'ın kendi aile üyeleri dahil olmak üzere Türkiye'den gelen mültecilere Avustralya'ya kaçak yollardan girme konusunda yardım ettiğini iddia etti.

Usher, ülkeye kaçak yolla girenlere geçici vize veya vatandaşlık verilmesinin önemsiz olduğunu çünkü Şeriban'ın asıl hedefinin para olduğunu ve mültecilerin durumu ile ilgilenmediğini belirtti. Usher ayrıca Şeriban'ın mültecilerin ülkede ne gibi şartlarda olduğu ile ilgilenmek yerine onlara arızalı teknelerle yetersiz yiyecek, su ve az sayıdaki can yeleği ile tehlikeli bir seyahat sunduğunu ekledi. Ancak Şeriban'ın avukatı Jon Tippett tüm bu suçlamalara karşı müvekkilinin suçunu kabul etmesi, yetkililerle işbirliği içinde olması, daha önce hiç suç işlememesi ve soruşturma esnasında iyi hal göstermesi nedeniyle cezasının düşürülmesi talebinde bulundu. Şeriban Endonezya'da 2004 yılının Mart ayında tutuklanması ve Avustralya'ya sınır dışı edilmesinden bu yana gözaltında tutuluyor. Hakim David Angel, Şeriban hakkındaki kararını bu hafta açıklayacağını ifade etti.

GELİŞMELER 2003 yılı Kasım ayı başlarında Avustralya'nın Melville Adası'na kaçak yollarla gelerek ülkede gündem oluşturan mülteci olayı, iktidardaki John Howard hükümetinin geri dönüşümlü yasa çıkartarak Pasifik'teki 4 bin adayı gözden çıkarmasına yol açmış ve olay kamuoyunda "14 Türk mülteci" olarak yer almıştı.
9 Kasım 2003 tarihinde Avustralya'nın Endonezya'ya en yakın konumdaki adalarından Melville'deki bir plaja yanaşan 15 metre boyundaki balıkçı teknesinden inerek adanın toplum lideriyle konuşan 14 Türk mülteci ve 4 mürettebat, daha sonra Avustralya Deniz Kuvvetleri'ne ait 2 destroyerin nezaretinde Avustralya karasularından çıkarılmıştı.

Ülkede uzun süre gündemi teşkil eden mültecilerin ülkeye sokulmaması konusunda sert tedbirler alan Howard hükümeti, geri dönüşümlü bir kanunu alelacele geçirerek bölgede bulunan 4 bin civarındaki adayı Avustralya haritasından çıkarmıştı. Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyamanlı olan 14 Türk, Avustralya'ya gelme maceralarını organize eden kişinin Mehmet Şeriban olduğunu Ağustos ayında Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki bir otelde buluştuklarını ve kendisine Avustralya'ya gitmeleri işini organize etmesi için para verdiklerini ileri sürmüştü. Bir süre gözaltında kaldıktan sonra kısa adı IOM olan Uluslararası Mülteci Yardımlaşma Organizasyonu tarafından bir otele yerleştirilen sığınmacılar, yaşadıklarını telefonla İHA muhabirine anlatmıştı.

Avustralya'ya kabul edilmeyerek Endonezya'ya geri gönderilen 14 Türk'ten Adıyamanlılar grubunu oluşturan 6 kişi, 5 Aralık 2003 tarihinde International Organization for Migration (IOM), isimli Uluslararası Mülteci Yardımlaşma Organizasyonu'nun yardımıyla alınan Türkiye'ye gidiş uçak biletleriyle yurda dönmüştü. Kahramanmaraş ve Gaziantepliler'den oluşan 8 kişilik grup ise, Avustralya ya da Kanada'ya gidebilmek için hukuki mücadeleye girişmiş fakat onlar da sonraki haftalarda Türkiye'ye geri gönderilmişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler