HABER

İnsanın içini acıtan bir haber

Okulun halılarını yıkarken evinin damından düşüp sakat kalan Elif Satık'ın açtığı davaya Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öyle bir savunma geldi ki....

İnsanın içini acıtan bir haber

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’ne bağlı Yuvacık Köyü’nde oğlunu anasınıfına kaydettirmek isteyen, kendisinden istenen 20 lira kayıt parasını ödeyemediği için karşılığında okulun halılarını yıkarken evinin damından düşüp sakat kalan Elif Satık, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine 210 bin liralık tazminat davası açtı. Milli Eğitim Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği savunmada Satık’ın okulun halılarını kayıt parası karşılığı değil, kendi isteği ile zorlama olmadan alıp yıkadığını ileri sürerek davanın reddedilmesi istedi.

Çınar İlçesi’nin Yuvacık Köyü’nde yaşayan 32 yaşındaki Elif Satık, iki yıl önce oğlu Enes Satık’ı köy ilköğretim okuluna kayıt yaptırmaya götürdü. İddiaya göre, Satık’tan kayıt parası olarak 20 lira istendi. Satık, eşinin işsiz olduğunu belirterek, parayı veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine okul idarecileri kayıt parası karşılığında Elif Satık’tan okulan ana sınıfının halılarını yıkamasını istedi.
Elif Satık, daha sonra öğrencilerin getirdiği halıları evinin damında yıkarken 14 Ekim 2009 günü ayağının kayması sonucu düşerek ağır yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen Satık’ın burada belinde 3 omurunun kırıldığı belirlendi. Ameliyatla kırılan omurlara platin takılmasına karşın 2 çocuk annesi Satık, yatağa bağımlı kaldı ve maddi imkansızlığı yüzünden tedavisini de sürdüremedi.
Olayla ilgili olarak Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ’kovuşturmaya yer yoktur’ kararından sonra aile Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurup, 210 bin maddi ve manevi tazminat istedi. Bakanlığın yanıt vermemesi üzerine aile bu kez avukatı aracılığıyla Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine 210 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı.
**BAKANLIK: HALILARI KENDİ İSTEĞİYLE YIKAMIŞTIR**
Açılan davayla ilgili olarak mahkemeye savunma gönderen Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, davanın reddedilmesini ve giderlerin davacıdan talep edilmesini istedi. Bakanlık Hukuk Müşaviri Serap Koç imzası ile mahkemeye gönderilen savunmada, konu ile ilgili Diyarbakır Valililiği’nin soruşturma yaptığı belirtilerek, şöyle denildi:
"Yapılan soruşturma sonucunda davacının kayıt parası karşılığında halı yıkamaya zorlanmadığı, başka 5 velinin daha okul halılarını gönüllü olarak ve kendi rızalarıyla yıkadıkları yıkama işinin kimse tarafından kendilerine zorla yaptırılmadığının gerek davacı ve gerekse diğer velilerin beyanlarından anlaşıldığı sonucuna varıldı. Ayrıca davacı Elif Satık’ın Çınar Cumhuriyet Savcılığına vermiş olduğu ifadesinde halıları yıkaması konusunda kimsenin kendisini zorlamadığını, kendi isteği ile halıları aldığını ve yıkadığını ifade ettiği tespit edilmiştir. Konu ile ilgili Çınar Cumhuriyet Savcılığı da kovuşturmaya yer olmadığına karar vererek idarenin meydana gelen olayda her hangi bir kusurunun bulunmadığının hususunun sübut bulunduğu belirtilmektedir."
Ailenin avukatı Mehmet Adıgüzel, Satık’ın okuma- yazması olmadığı halde imzalatılan ifadenin kendisine okutulmadığı ve başka görgü tanıklarının ifadelerinin de alınmadığını belirtti. Adıgüzel, "İki çocuk annesi Elif Satık’a kayıt parası ödememesi karşılığı okulun halılarının yıkatılıyor ve müvekkilim sırf çocuğu eğitim görsün diye buna katlanıyor. Ancak, halıları yıkarken ayağı kayıp damdan düşüyor ve ağır yaralanarak yatalak oluyor. Ailenin hiçbir sosyal güvencesi ve geliri yok. Kadın kendi ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekiyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler