HABER

İnsanlar köpekbalıkları için tehlikeli

TOKYO (İHA) - Balık çorbası, tütsülenmiş balık eti ya da Suşi yapmak için köpekbalıkları ve en büyük türü olan balina köpekbalığı (Rhincodan Typus) insanlar tarafından katlediliyor. Özellikle Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'da her geçen gün daha da fazla balıkçı gemisi denize açılarak ava çıkıyor.

Özellikle Steven Spielberg'in 1975 yılında çektiği ünlü filmi Jaws'ın ardından köpekbalıkları aslında hiç hak etmedikleri bir imaj kazandı, deniz canlıları arasında en kana susamış, zalim ve saldırganı olarak. Köpekbalığı türleri arasında sadece çok küçük bir bölümünün insanlar için tehlikeli olduğu gerçeği hep unutuldu.
İnsanın üzerine yıldırım düşmesi olasılığının, bir köpebalığının saldırısına uğraması olasılığından çok daha yüksek olduğu da hiç düşünülmedi. Aslında durum tam tersi. Köpekbalıkları, balık çorbası, tütsülenmiş balık eti ya da Suşi yapılmak için insanlar tarafından katlediliyor. İnsanların bu katliam tutkusu şimdi de köpekbalıklarının en büyük türü olan balinaları tehdit ediyor.

WWF HAREKETE GEÇTİ Özellikle Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'da her geçen gün daha da fazla balıkçı gemisi denize açılarak balina avına çıkıyor. Çevre örgütü WWF bu gelişme karşısında harekete geçti. WWF'nin Türleri Koruma Bölümü Başkanı Jörg Melisch, aşırı avlanmanın artık tehlikeli boyutlara ulaştığı konusunda uyarıyor:
"Balina eti ve yüzgeçlerine talep Doğu Asya'da giderek artıyor. Özellikle de Tayvan'da balina ticareti önemli boyutlara ulaştı. Bu hayvanların gelecekte daha iyi korunmasını istiyoruz."

Çevre kuruluşu WWF, 3 Kasım'da Santiago de Chili'de yapılacak uluslararası toplantıda balinaları korumak için önlemlerin görüşüleceğini belirtiyor. Melisch, uzunluğu 15 metreye kadar olan balıkların avlanmasına daha sıkı kontroller getirilmesi çağrısında bulundu:
"Balık avı tamamen kaldırılamayacak. Ama örneğin Filipinler gibi bazı ülkeler bunu yaptı. Yılda yaklaşık bin hayvan avlanıyor. Dünya çapındaki balık nüfusunun tam sayısını ise bilmiyoruz."

BALİNA SAYISI BİLİNMİYOR Dünyada ne kadar balina olduğu tam olarak bilinmiyor, ancak çevreciler avlanmanın aşırı boyutlara ulaştığının açıkça görülebildiğini, denizlerde balinalara daha seyrek rastlanmaya başlandığını belirtiyorlar.
Balina avı yasağı getiren Filipinler, hayvanların korunması için, balina ticaretine kontrollerin sıklaştırılması için çabalarken balina etine talebin en fazla olduğu Tayvan en azından balina ithalatına kontrol getiren ilk ülke oldu.
Balinaların korunması için belki de en iyi yol, yerli halkın avlanma yerine başka faaliyetlere yöneleceği imkanlar yaratmak. Örneğin Filipinler turizme ağırlık vererek 1998 yılında balina avını yasakladı ve yasağa uymayanlara 4 yıl hapis cezası getirdi.
İnsanlara aslında hiçbir zararı olmayan bu hayvanları denizin altında görebilmek, pekçok dalgıcın en büyük hayali. Çevre örgütü WWF'in başlattığı projeyle eski balina avcıları şimdi Bohol adasında dalgıçlara rehberlik yapıyor.

En Çok Aranan Haberler