Ronald Arkin (solda) ve Alan Wagner, araştırmanın iki uzmanı.
Georgia Teknoloji Enstitüsü uzmanları tarafından gerçekleştirilen deneyin bu alandaki ilk detaylı araştırma olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, robotun bir insanı mı yoksa bir başka robotu mu kandıracağına karar vermesini sağlayacak ve bulunmaması için ona en iyi şansı sunan stratejiler veren bilgisayar algoritmalarını geliştirdi.
Gelişmenin robotların 'hile' kabiliyeti kazanmasının insanlarla çalışmaları açısından güvenli olmadığını savunan çevreleri alarma geçireceği belirtilirken, uzmanlar robotların bu kabiliyete sahip olmasının gelecekte bilhassa askeri alanda değerli olacağını savunuyor.
Uzmanlara göre, savaş alanında hile kabiliyetine sahip robotlar, başarılı bir şekilde gizlenebilecek, düşmanı şaşırtabilecek ve değerli bilgileri koruyabilecek.
Araştırmanın yazarlarından biri olan Alan Wagner, "Çoğu sosyal robot çok nadir olarak bu yeteneği kullanacak, ama robotun interaktif cephaneliğinde bu yine de önemli bir araç. Çünkü hile imkanına sahip robotların yarattığı sonuç bu yeteneğe sahip olmayanlara göre daha fazla avantajlar sağlıyor" diyor.
Uzmanlar bir arama ve kurtarma robotunun, panik halindeki bir kurbanın işbirliğini sağlayabilmek için hile yöntemine başvurabileceğini savunuyor.
Araştırmacılar bir robotun bir başka robottan nasıl saklanma girişimi bulunacağına bakarak hileli davranışı başarılı bir şekilde üreten programlar geliştirdi. İlk adım, aldatabilen robota aldatma özelliğini kullanmayı gerekli kılacak durumu algılamayı öğretmekti.
Karşılıklı dayanışma ve oyun teorisini kullanan kullanan uzmanlar, belli bir durumda hilenin değerini test eden algoritmalar geliştirdi. Hilenin kullanılması için bir durumun iki temel koşulu sağlaması gerekiyor: Hile yapan robot ile arayan robot arasında bir çatışmanın olması ve hile yapanın bundan bir kazancının olmasının gerekmesi.
Algoritmaları test etmek için araştırmacılar iki otonom robotla 20 saklambaç deneyi gerçekleştirdi. Robotun saklanabileceği üç potansiyel olarak tehlikeli yol boyunca renkli işaretler konuldu.
Saklanan robot üç seçenekten birini rasgele seçti ve bu yere doğru yöneldi. Bu sırada renkli işaretleri devirdi. İşaretleri geçtiğinde yönünü değiştirdi ve seçmediği diğer iki yerden birine saklandı. Böylece arayan robotun yanlış yöne gitmesini sağlayacaktı.
Deneylerin yüzde 75'inde saklanan robotlar, arayan robotları kandırmayı başardı. Sonuçların mükemmel olmadığını, ama ilk ve önemli adım olduğunu söyleyen araştırmacılar robotlara sadece robotları değil, insanları da kandırmayı öğretmekle ilgili ortaya çıkabilecek 'etik tartışmalarının' farkında olduklarını ifade ediyorlar.