HABER

İnsanlığı Ay'a çıkaran da bir kadın: Apollo 11'in beyni Margeret Hamilton

Dünya Kadınlar Günü'nde adını tarihe yazdırmış bilim kadınlarını da unutmamak gerek. İşte insanlığı Ay'a çıkaran, Apollo 11 programının beyni olarak kabul edilen Margeret Hamilton...

İnsanlığı Ay'a çıkaran da bir kadın: Apollo 11'in beyni Margeret Hamilton

Hamilton, insanları ilk defa 1969 senesinde Ay'a götürmeyi başaran Apollo 11 için yazdığı bilgisayar ve hata kodlarıyla adını tarihe yazdırmıştır. Hamilton, Apollo 11'in Ay'a inişi sırasında meydana gelen bir sorun nedeniyle tüm görevin iptal olmasını önlemiştir.

1936 senesinde doğan, bilgisayar bilimcisi, sistem mühendisi ve iş kadını Margaret Heafield Hamilton, Apollo Uzay Programı'nın kokpit uçuş yazılımlarını baştan sona tasarlayan MIT Enstrümentasyon Laboratuvarı'nın proje öncesi, boyu ve sonrasında başkanlığını yürüttü.

Apollo 11 görevinde Ay İniş Aracı'nın Ay yüzeyine inişinden sadece 3 dakika önce, kokpitteki bilgisayarlardan birçoğu uyarı alarmı vermeye başlamıştır. Sorun, randevu radar sisteminin gönderdiği verilerin bilgisayar işlemcilerini aşırı yüklemesidir. Ancak bu sistemin aslında iniş sırasında çalışmasına gerek yoktu. Radarın devreye girme nedeninin hatalı bir kontrol listesi nedeniyle çalışanların radarı hatayla devreye sokması olduğu sonradan anlaşılmıştır.

HAMILTON'IN HATA AYIKLAMA PROGRAMI

Hamilton'ın uçuş aracı içerisindeki yazılıma bizzat eklediği bir hata ayıklama programı, bu hatayı kısa sürede fark ederek birincil öneme sahip görevlere öncelik verip, diğerlerini göz ardı etmeyi başarmıştır. Bu sayede Apollo 11 görevi için Ay'a gönderilen 3 astronot, o kadar yol gittikten sonra bu bilgisayar hatası nedeniyle geri dönmek zorunda kalmamışlardır ve başarıyla Ay'a ayak basmışlardır.

Margeret Hamilton, 1986 yılında kurduğu Hamilton Teknolojileri firmasının CEO'luğuna geçmiştir. Bu firmanın bütün ürünleri, Hamilton'ın kendi eliyle geliştirdiği bazı yazılımlara ve sistemlere dayanmaktadır. Hamilton, 1986 yılında Hesaplama Dalında Çalışan Kadınlar Derneği tarafından Augusta Ada Lovelace Ödülü'ne, 2003 senesinde NASA Sıradışı Uzay Çalışması Ödülü'ne, 2009 senesindeyse Earlham Koleji Sıradışı Mezun Ödülü'ne layık görülmüştür.

Kaynak: Evrim Ağacı

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler