BEYRUT (İHA) - Tarihin tanıklık ettiği en büyük insan kıyımlarından birine sahne olan ve şimdilerde her türlü sosyal hizmetten mahrum bırakılmasıyla 'insanlığın arka sokağı' olarak anılmaya başlanan Beyrut'taki Sabra ve Şatila Mülteci Kampları, çevre kirliliği konusunda alarm veriyor.
Altyapı yetersizliği sonucu bataklığa dönen sokaklarda seyyar satıcılar meyveden sebzeye, et ve tavuğa kadar her türlü gıda maddesini son derece sağlıksız koşullarda satışa sunarken, köşe başlarında biriken çöp yığınlarıysa halkın yaşamını ciddi şekilde tehdit ediyor. Lübnan devletinin vatandaşlık hakkı tanımak bir yana, kısa bir süre öncesine kadar çalışma izninden bile mahrum bıraktığı Filistinli göçmenlerin yaşadığı kamplarına haftanın büyük bir bölümü elektrik ve su verilmezken, Beyrut'un diğer semtlerindekinin aksine çöpler düzenli bir şekilde toplanmıyor. Sabra Kampı'nda yaşayan İbrahim Mansur belediyenin ilgisizliğinden yakınarak, "Arkadaşlarımı çevreye özen göstermeleri konusunda uyarıyorum. Çöp yığınları, mikropların başlıca kaynağı. Yıllar boyunca hem bedeni hem de psikolojik sağlığımız bozuldu. Çocuklarımızın da aynı dertleri yaşamasını istemiyorum" diye konuştu.
Temiz bir yaşam için gerekli unsurların en başında gelen suyun bile ancak haftada birkaç kez verildiğini söyleyen Abdullah isimli vatandaşsa, "Burada nasıl yaşadığımıza ben bile akıl erdiremiyorum" diyerek yetkililerden mülteci kamplarındaki sağlıksız koşulların giderilmesi için üzerlerine düşeni yapmalarını istedi. Sabra kampının bir diğer sakini olan Nasır Sırrı da, yağmur yağdığı zaman mülteci kampında yaşamın, kelimenin tam anlamıyla felç olduğunu söyleyerek, belediyenin kendilerine gereken ilgiyi göstermediğinden şikayetçi oldu.