İnsanoğlu maalasef doğanın ve Dünya’mızın katili. Kendi yararımıza kullanıp mahvettiğimiz Dünya’ya bir de endüstri felaketlerimizle zarar veriyoruz. İşte 10 büyük endüstri felaketi...
Bhopal Gaz Trajedisi, 1984
Gaz şirketinin sorumsuzluğundan dolayı sızıntı kaynaklı zehirlenmelerle 4000'e yakın (bu rakamın çok daha fazla olduğu söyleniyor) ölüme sebebiyet veren felaket. 2006 yılında sızan bir kaynağa göre 500.000 üzerinde kişi bu sebepten dolayı kalıcı olarak sakatlanmış ya da hastalanmış. Bu felakete yol açan gazın ismi ise metilizosiyanat.
Çernobil Felaketi, 1986
Ülkemizi de etkileyen felaketlerden. Patlamanın ardından yaşanan yangın sonucu bir çok radyoaktif gaz atmosfere dağıldı. Bu sebepten bugün bile halen ölümler yaşanıyor özellikle bebeklerde görülen kanser vakaları bu felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.
Grandcamp Kazası, 1947
2300 ton amonyum nitrat taşıyan Fransız bandıralı Grandcamp’in Teksas limanında patlaması sonucu oluşmuştur. Oluşan hasarın 1 milyar doları aştığı söyleniyor, bu rakam 1947 düşünüldüğünde felaketin boyutlarını anlatacak cinsten. Liman yakınlarında 600'e yakın insan öldü ve 2000 kadar insan yaralandı.
Halifax Patlaması, 1917
Cephane ile dolu bir Fransız kargo gemisinin Halifax limanında patlaması sonucu oluşan felakette 2000 kişi, ateşten, patlamadan ve yıkılan binalardan dolayı ölmüş, 9000 kadar kişi de yaralanmıştır. Patlama limanda tsunami yaratmış ve havanın sıkışarak ağaçların kopmasına demiryollarının eğrilmesine yol açan bir rüzgarı ortaya çıkarmıştır.
Oppau Patlaması, 1921
Meşhur BASF fabrikasında olan gübre üretme tankında amonyum nitrat ve amonyum sülfat karışımın patlaması sonucu oluşmuştur. Patlamanın sesi 300 km öteye kadar duyulmuş, bütün fabrika ve çevredeki binalar yerle bir olmuştur. Patlamanın 30 km ötesinde cam kırıklıklarından dolayı trafik durma noktasına gelmiştir. Böylesine etkili bir patlamanın 1-2 ton TNT patlamasına eşit olduğu söyleniyor. Patlama 500 üzerinde kişiyi öldürmüş, 2000 üzerinde kişiyi yaralamış ve 6500 kişiyi evsiz bırakmıştır.
Courrières Maden Felaketi, 1906
Avrupa’da meydana gelmiş en büyük maden kazasıdır. Bu vahim kazada 1099 işçi hayatını kaybetmiştir. Yeterli eğitimli personel olmadığı için herhangi bir kurtarma çalışması da yapılamamıştır. Madende çalışan işçilerden sağ olarak kurtulabilen sadece 13 kişidir.
Minamata Felaketi, 1932
Japonya’da atom bombası dahil en büyük felaketlerden biri olarak görülen büyük bir endüstri felaketidir. Bu felaket yüzünden Minamata adı verilen yeni bir hastalık oluşmuş ve çevredeki nüfusun bir çoğunu etkilemiştir. Chisso şirketinin kurşun atıklarını suya karıştırmasından ve bu suları insanların açmasından dolayı oluşmuştur. Bir çok insan sakat kalmış, ölmüş, kör olmuş ve hastalıklar nesilden nesile devam etmiştir.
The Mile Adası Kazası, 1979
Bir nükleer santral kazası. Kazanın çok yerleşim olmayan bir yerde olması sebebiyle can kaybı olmamıştır ama çevre temizlenmesi için 1 milyar dolar para harcanmıştır.
Teksas Rafineri Patlaması, 2005
BP’nin sahip olduğu Amerika’da bulunan Dünya’nın en büyük 3. rafinerisi. Patlamada 15 işçi ölmüş ve 170 işçi yaralanmıştı. Bu kadar büyük bir rafineride oluşan kazanın sonuçları da oldukça büyük oluyor. Amerikan Hükümeti bu olaydan sonra BP’yi milyonlarca dolarlık tazminata mahkum etti.
Exxon Valdez Petrol Felaketi, 1989
Alaska’da bir petrol tankerinin resife çarpması sonucu 750.000 tanker ham petrolün suya karışmasıyla meydana gelmiş çevre felaketidir. Hacim bakımdan en fazla petrolün suya karıştığı kazadır ve Alaska’da temizlik şartları kolay olmadığından felaketin çapı tahmin edebileceğimizden büyüktür.