Çek Cumhuriyeti'ndeki Brno müzesi çalışanı sıradışı bir mesleği icra ediyor...
Çek Cumhuriyeti'nin Brno kentindeki sıradışı mahzenmezar turistlerin büyük ilgisini çekiyor.
Sıra sıra yatan mumyaların arasında her gün temizlik yapan kadın çalışan ise ziyaretçiler tarafından soru yağmuruna tutuluyor.
Ziyaretçilerin 'bir kadın olarak yalnız başına mumyaların içinde çalışmaktan korkmuyor musun?'sorusunun kendisine sürekli sorulduğunu belirten temizlik işçisi 'ilk başlarda korktuğunu şimdi ise alıştığını' söyledi.
Brno Turizm Müdürlüğü websitesinin verdiği bilgiye göre Capuchin Kriptasının özel toprağı ve havalandırma sistemi mumyaların zarar görmeden açıkta sergilenmesine izin veriyor.
Çek arkeoloji uzmanları geçmişte 200 tane olan mumyalardan günümüze sadece 24 tanesinin ulaştığını belirtti.
Avrupa'da 18 yüzyıla kadar keşişler ve yardımcıları öldüklerinde kiliselerin mahzenindeki özel kriptalara yani mahzen mezarlara gömülüyordu.
Mısır'da firavunun habercisi olan Pah Seir'e ait 3100 yıllık mezar bulundu.
Giza ilinde yer alan Sakkara kazı alanında düzenlenen basın toplantısında konuşan Tarihi Eserler Bakanı Muhammed İbrahim...
Giza piramitlerinin 25 kilometre güneyindeki Sakkara kazı alanında MÖ 1077-1292 yıllarında hüküm süren 20. Firavun Hanedanlığı döneminde üst düzey yetkili olan Pah Seir'e ait mezar bulunduğunu açıkladı.
İbrahim, mezarın Mısır uygarlığı tarihinde yeni bir sayfanın doğmasını sağladığını, edinilen yeni bilgilerle antik Mısır'ın en gelişmiş dönemi Yeni Krallık'a ışık tutulacağını söyledi.
Bakan İbrahim, mezarın 5. Hanedanlık döneminin son Firavunu Unes'in Piramidine çıkan yolun güneyinde bulunduğunu ve 2010 yılında bulunan 19. Hanedanlık döneminde ordu komutanı olan Ptah Ms'nin mezarının kuzey duvarına yapışık olduğunu kaydetti.
Pah Seir'in, Ptah Ms'nin ailesinden olma ihtimalinin ortaya çıktığını aktaran İbrahim, yeni bulunan mezarın firavunların eski bir başkent olan Memphis'e...
İdari ve askeri anlamda önem verdikleri hatta, yönetim farklı bölgelere taşındığında da mezarları taşıdığı ve Memphis'de Yeni Krallık dönemine ait büyük bir mezarlık bulunduğu bilgilerini kazandırdığını ifade etti.
Eski Kahire Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi Dekanı Ula el-Aczi yeni bulunan mezarı şöyle tarif etti: "Mezarın batıdan doğuya 12 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde, ön cephesinde sütunlu olan bir açık alan bulunuyor."
"Bu alanın ardından ortasında bir kuyu olan sütunlu bir alan daha yer alıyor. Bu kuyu yer altındaki mezar odasına gidiyor. Buranın ardından da neredeyse duvarları tamamen işlenmiş olan 3 oda bulunuyor."
Çin'de 11 hanedanlığın başkentliğini yapmış ülkenin orta kesimindeki Şian'da bulunan Terra Cotta askerleri, dünyanın en büyük kral mezarlarından biri olarak kabul edilen Çin Şı Huang'ın mezarını koruyor.
56 kilometrekarelik dev mezarın etrafında Çinli bir köylü tarafından rastlantı üzerine bulunan binlerce toprak asker, normal insan ebatlarında ve her biri dönemin askeri nizamına göre dizilmiş şekilde duruyor.
Savaş öncesi hazır konumda bekleyen binlerce asker, dönemin at arabaları ve atlar, orijinaline uygun şekilde boyanarak dönemin imparatoruyla birlikte gömülmüş.
Toprağın altından ilk çıkartıldığında renklerini koruyan Terra Cotta'ların havayla temasının ardından boyaları birkaç gün içinde siliniyor.
Bu nedenle bölgede daha fazla olduğu bilinen askerler gün yüzüne çıkartılmıyor ve renginin korunması için teknolojiler geliştirilmeye çalışılıyor.
Boyları 183-195 santimetre arasında değişen heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklı.
Newgrange/İRLANDA: Yapılan araştırmalar, Newgrange'in sadece bir mezar olmadığını göstermekte, bu anıtı inşa eden kişilerin kapsamlı bir astronomi bilgisine sahip olduklarını da ortaya koymaktadır. Yapının astronomik özellikleri de hayret vericidir.
Kış güneşinin dönüm gününde, yani yılın en kısa gününün gün doğumundan kısa bir süre sonra, güneş ışığı doğrudan Newgrange'in mezar odasına düşmektedir.
Bundan sonra çeşitli koridor kapılarına ve dev taşlara yansıyarak ilerlemekte ve en son olarak arka duvara kadar ulaşmaktadır.
Tana Toraja / ENDENOZYA
Dünyanın en karmaşık cenaze törenlerinin düzenlendiği yer.Birisi öldüğünde cenazesine bütün şehir katılırdı.Cenaze törenleri günlerce hatta aylarsa sürerdi.O tarihte yaşayanlar ahiret hayatının kademeli olarak başladığına inanırdı.
Törenleri anlatması açısından mezarın kenarlarındaki taşlar oyulur, cenaze törenini balkonlarından izleyen insanların görüntülerinin heykeli ölünün mezarının yanına yerleştirilirdi.
Mısır Piramitleri-GİZE/MISIR: Mısır Pramitleri firavunlar için yapılmış sırrı hala çözülememiş gizemli bir yapılardır. Dünyanın yedi harikasından biri olarak nitelendirilir.
Büyük Piramit de denen Keops Piramidi, M.Ö. 2800 yıllarına doğru hüküm süren Mısır'ın 4. Sülale devri hükümdarlarından Keops'un mezarıdır.
İkinci büyük piramit, Keops'un kardeşi olan ve O öldükten sonra firavun olan Kefren'e aittir. Küçük piramitise M.Ö. 2500'lü yıllarda hüküm süren Mikerinos'a aittir.
Valley of the Kings/MISIR: Mısır'da bulunan Krallar Vadisi dünyanın bilinen en eski arkeolojik alanıdır.
1922'de keşfedilen buradaki mezarlarda Firavunlar bulunuyordu.Lahitler açıldığında içerisinde zehirli gazlar bulunduğu ortaya çıktı.Bu gazlar lahitleri açanlanların zehirlenmesine neden oldu.
Eski Mısırlılar yazılı tarihleri boyunca Güneş'e bir tanrı olarak taptılar. Bu yüzden güneş ışınlarını bedenlerinde hissetmeleri için tapınakların üstünü boş bırakarak gökyüzüne açık tuttu.
erracota Army / ÇİN
Çin’in batısındaki Xi’an kentinde bulunan Qin Shihuang Mezarlığı, dünyanın en büyük çaplı, ilgi çekici ve zengin içeriğe sahip imparator mezarlıklarından biridir.
Mezarlıkta Qin Shihuang’e eşlik eden heykel ordusu çukuru, Mısır piramitleriyle kıyaslanarak, “Dünyanın 8. Harikası” olarak adlandırılıyor. Bu harika yapıt bir rastlantı üzeri keşfedildi.
1974 yılında yerel köylüler kuyu kazarlarken, birçok kırk çömlek parçasını buldular. Böylece dünyayı sarsan Yeraltı Heykel Ordusu bulundu. Şu ana kadar 500 asker heykeli, tahtadan yapılmış savaş 18 arabası, 100’den fazla at heykeli çıkarıldı.
Sedlec Ossuary/ÇEK CUMHURİYETİ
Katolik kilisesi'ne bağlı olan bu küçük şapelin son derece ilginç bir özelliği, dünya çapında pek çok kişinin kendisinden haberdar olmasını sağlıyor. Şapel döşeme ve dekorasyonunda kullanılan 40 bin kadar insan iskeleti ile tanınıyor.
Capuchin Catacombs of Palermo/İTALYA
İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunan ve 16. yy'da kurulan kilisede bulunan rahipler 19.yüz yıla kadar görülmedik bir uygulama başlattılar.
Ölülerin mumyalayarak bir kısmını raflara dizen rahipler bazılarını da duvarlara astı.Kasabanın önemli ve zengin insanlarının giysileri her yıl yenilenirken fakirlere dokunulmadı.
En son işlemi 19. yy başında yapan rahipler raflara ve duvarlara 8 bin kişiyi mumyalayarak dizdi. Bu inanılmaz mezarın ortaya çıkarılması hristiyan aleminde şok etkisi yaptı.Papa'nın kararıyla bu işlemden vazgeçildi.