YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnsansız Araçlarla Yerleşkede Ulaşım Projesi

İZMİR (A.A) - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, yerleşkedeki binaların birbirinden çok uzak olduğunu belirterek,

İZMİR (A.A) - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, yerleşkedeki binaların birbirinden çok uzak olduğunu belirterek, ulaşımın insansız araçlarla sağlanması için proje hazırladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Güden, üniversitenin kuruluşunun 20. yıl dönümü dolayısıyla Swissotel Büyük Efes'te düzenlenen basın toplantısında, İYTE'nin bünyesindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (teknopark) ile özdeşleştiğini belirterek, teknopark için uluslararası şirketlerin gelmeye başladığını, üçüncü nesil üniversite olarak eğitim ve araştırmanın yanı sıra sanayi iş birliğine önem verdiklerini ifade etti.

Lisans öğrencisi sayısının 2 bin 248'e ulaştığını kaydeden Güden, bu sayıyı artırma niyeti taşımadıklarını, yüksek lisans ve doktora öğrencisi sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Prof. Dr. Güden, bir üniversite için en iyi başarı göstergesinin projeler olduğuna dikkati çekerek, İYTE'nin çeşitli projelerle 5 yıl içinde 45 milyon liradan fazla araştırma fonuna ulaştığını ifade etti.

-"Nobel ödüllü bilim adamları İzmir'e gelecek"-

Yeni yatırımlarla ilgili bilgi veren Güden, yerleşkedeki tüm araştırma merkezlerini tek çatıda toplamak üzere Bütünleşik Araştırma Merkezi kuracaklarını belirterek, "Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde bilimi destelemek amacıyla kurulan International Centre for Theoretical Physics adlı uluslararası merkezin şubesini yerleşke içinde açma girişimimiz olumlu sonuçlandı. Nobel ödüllü bilim adamlarını sık sık İzmir'e getirme şansımız olacak bu merkezle" diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomisi büyümesine rağmen yeni ürün geliştirmede geride kaldığını söyleyen Güden, şöyle devam etti:

"Bu tezat bir şey. Çok iyi taklit yapabiliyoruz ama yeni ürün geliştiremiyoruz. Bu kapsamda İzmir'e kazandırmak üzere olduğumuz inovasyon merkezi gençlere ücretsiz olanaklar sağlayacak. Fikri, teknik bilgisi olan gençlere ofis ve atölye sunacağız. Merkezin projesi İZKA'dan geçti, Kalkınma Bakanlığı'nca onaylandı. 5 bin metrekarelik alan. 2 yılda bitecek."

Prof. Dr. Güden, yerleşkedeki binalar arasında ulaşımın sağlanması için "Kişisel Hızlı Taşınım Kampüs Projesi" çalışmasını başlattıklarını ifade ederek, projenin insansız araçlarla ulaşımı amaçladığını kaydetti.

Projenin hazırlandığını, pilot uygulama için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunacaklarını ifade eden Güden, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Pilot uygulaması yerleşkede olacak proje, EXPO bölgeleri ve havalimanlarında da düşünülebilir. Raylı değil lastikli araçlar çalışacak. Yoldaki sensörleri takip edecek araçlar ilk etapta 300 metrelik yolda ulaşım sağlayacak. Daha sonra 3 kilometreye çıkarılacak. Projede asıl önemli nokta araçların yapımı değil yazılımın hazırlanması. Bu konuda çalışıyoruz."

Muhabir: Halil Şahin / Bahri Okumuş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler