SAN FRANCISCO (İHA) - Bilim adamları, insansız, "robot sürücülü" akıllı otomobillerin 2030'da piyasaya çıkabileceğini belirtti.
Amerikan Bilim İlerleme Derneği'nin ABD'nin San Francisco kentinde yapılan toplantısına katılan bilim adamları, bulunduğu çevreyi anlayabilen ve tepki veren akıllı otomobillerin ilk olarak 3 Kasım'da, ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından yürütülen bir yarışma kapsamında test edileceğini bildirdi.
Yarışmaya katılacak takımlardan birinin üyesi olan Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Elektrik Mühendisliği Profesörü Sebastian Thrun, "Geçmişte, bir araç için çevreyi algılamak yeterliydi. Yeni sistem çevreyi 'anlayabilecek'. Robot, başka bir arabayı tanımalı, böylece hareket ettiğini ve ona yakınlaşınca bir etki olacağını anlayabilir" dedi.
Stanford takımının yarışmaya "Junior" adlı geliştirilmiş bir Volkswagen Passat model otomobil ile katılacağını bildiren Thrun, arabanın direksiyon, gaz pedalı ve frenlerinin tamamiyle bilgisayar kontrolünde olması için mühendisler tarafından yenilendiğini söyledi. Thrun, arabanın tamponuna koyulan bir dizi lazer aygıtı, radar ve küresel pozisyon sisteminin (GPS) araçtaki bilgisayara yerini ve pozisyonunu tanımlayabilecek bilgi verdiğini ifade etti.
Sebastian Thrun, insansız otomobillerin 2030'da yollarda olabilceğini belirterek, "Bugün, insan desteği olmadan 160 kilometre gidebiliyoruz. 2010'da bunun bin 160 kilometre, 2020'de ise 1.6 milyon kilometre olmasını umuyorum. 2030'da onları yollarda görebileceksiniz. Bu teknolojinin hepimizi etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu hastalık, yetersizlik gibi nedenlerle araç kullanamayan insanlar için büyük önem taşıyacak" diye konuştu.
İnsansız otomobillerin sivil ortamlardan önce savaş bölgelerinde de konuşlandırılacağına inandığını bildiren Thurn, "Sanırım 2015'te savaş alanlarında olacaklar. Bu araçların, konvoylar veya düşmana ait çevreler gibi insanların tehlikede olacağı yerlerde kullanılması anlam ifade edecek" dedi.