HABER

İnternet adreslerinde Türkçe çağı

İSTANBUL (İHA) - Yeni nesil İnternet adreslerinin öncüsü Netpia, Türkçe'ye taşıdığı "Ana Dilde İnternet Adresi Sistemi"ni Çırağan Palace Hotel Kempinski'de düzenlediği basın toplantısında tanıttı. Sistemi hayata geçirecek anlaşma da toplantıda Netpia CEO'su Pan Jung Lee ve Netpia Türkiye'nin sermayedarları arasında imzalandı.

Basın toplantısında Netpia CEO'su Pan Jung Lee ve Netpia Türkiye Genel Müdürü A. Koray Kocagöncü birer konuşma yaptılar.

Netpia CEO'su Pan Jung Lee, 95 ülkede faaliyet gösteren Netpia'nın Türkiye'de de çalışmalarına başlamasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Lee, sistemi yıl sonuna kadar 20 ülkeye yaygınlaştıracaklarını ve Türkiye'nin ilk adımlardan biri olduğunu kaydetti. Lee, Güney Kore'deki deneyimlerine dayanarak Netpia'nın Ana Dilde İnternet Adresi Sistemi'nin Türkiye'deki İnternet kullanımı daha kolaylaştırıp yaygınlaştıracağına inandığını söyledi.

Türkiye'nin yetersiz teknoloji kullanımı nedeniyle küresel rekabette geri kalma riski ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Netpia Türkiye Genel Müdürü Koray Kocagöncü ise, Kocagöncü, sistem sayesinde Türkiye'nin e-devlet ve e-ticaret alanında önemli aşamalar kaydedeceğini kaydetti.

Netpia'nın Ana Dilde İnternet Adresi Sistemi sayesinde gerçek ve tüzel kişiler, herhangi bir ön (www) ya da son (com, org, net vb) eke gerek kalmadan Türkçe karakterleri de (ğ, ı, ü, ş, ö, ç) içerecek şekilde İnternet adresi alabilecek. Örneğin, www.basbakanlik.gov.tr yerine adres çubuğuna yalnızca "başbakanlık" yazıldığında otomatik olarak başbakanlık sitesine ulaşmak mümkün olacak. Paralel olarak, e-posta adreslerinde de Türkçe karakterler kullanılabilecek.

Kore merkezli Netpia, 1997 yılında geliştirdiği Anadilde İnternet Adresi Sistemi ile dünya çapında yeni bir dönem başlattı. Sistem kısa sürede Güney Kore'de e-ticaret ve e-devletin gelişiminde önemli yol alınmasını sağladı. Şirket, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ITU tarafından yayınlanan Dijital Erişim Endeksi'nde 1998 yılında 24. iken, 2002'de 4.'lüğe tırmanarak bir rekor kırdı. Bu başarı öyküsünün ardından Netpia dünyadaki tüm dil ve harfleri destekleyecek sistemini geliştirmek üzere çalışmalarını hızlandırdı. Halen ADİA'nın kullanıldığı ülkeler arasında Tayland ve Bulgaristan bulunuyor. Malezya, Japonya, Yunanistan, Lübnan ve Mısır'da ise çalışmalar sürüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler