İnternet bağımlılarının, anlamlı arkadaşlıkları ve sosyalleşmeyi, internet üzerinden sanal iletişim ile sağlamalarının zihinsel sağlıklarına ters etki edebileceğine dikkat çekildi.
Psychopathology dergisince yayınlanan, internet üzerinden yapılan ankete katılan bin 319 kişinin, interneti ne kadar süre ve hangi amaçlarla kullandıklarına yönelik soruların yanısıra, deneklerin depresyonda olup olmadıkları araştırıldı. Deneklerin yüzde 1,2’sinin “internet bağımlısı” olduğu belirlenirken bunların çoğunun depresyonda olduğu da ortaya çıktı.
Araştırmayı gerçekleştiren Leeds Üniversitesi ekibi de, internetin mutlaka depresyona neden olduğunu söyleyemeyeceklerini ve çoğu internet kullanıcısının zihinsel sağlık problemlerinin olmadığını vurguladı.
BBC’nin haberinde yer verdiği araştırmanın sonucuna göre deneklerin küçük bir kısmı takıntılı bir internet alışkanlığı geliştirerek internet üzerinden sohbet odaları ve arkadaşlık siteleriyle gerçek hayattaki sosyal ilişkileri karşılıyorlar.
Deneklerin yüzde 1,2’si “internet bağımlıları” olarak sınıflandırılırken bu grubun diğerlerine oranla seks, kumar ve sosyalleşme sitelerinde daha fazla vakit geçirdikleri ve diğer deneklerden beş kat dereceyle daha bunalımlı oldukları ortaya çıktı. Araştırmanın öncüsü Dr Catriano Morrison şunları söyledi:
“Çoğumuz interneti faturaları ödemek alışveriş yapmak, e-mail göndermek için kullanırken nüfusta günlük işlerini etkileyecek kadar internette kullandığı vakti kontrol etmekte zorlanan küçük bir kesim de var.”
Aynı şekilde bunalımlı ve endişeli olup çok fazla televizyon izleyen, kitaplara gömülen, aşırı derecede alışveriş yapan insanların da olduğu belirtildi.
-İNTERNET BAĞIMLILIĞI SEBEP Mİ SONUÇ MU?-
Bu arada, depresif olan deneklerin, sorununun internetten kaynaklandığına dair bir kanıt bulunmadığı da ifade ediliyor. Londra King College Dokturu Vaughan Bell “Araştırmamız aşırı internet kullanımının depresyonla ilgili olduğunu belirtiyor. Bilmediğimiz şey hangisinin önce geldiği, depresyondaki insanlar mı internete çekiliyor, yoksa internet mi depresyona neden oluyor?” diye konuştu.
Araştırmayı eleştirenler internet bağımlılığının güvenilir bir şekilde teşhis edilemeyeceğini, deney metodunun sonuçlarının taraflı olabileceği yorumunu yaptılar.
Mental Health Foundation adlı derneğin başkanı Dr Andrew McCulloch da, internetin bazı yönlerden yararlı olabileceğinin altını çizerken “internet anlamlı arkadaşlıkları ve sosyal bağları teşvik ettiği sürece insanların yaşamında iyi bir etkisi olabilir. Fakat sanal sosyalleşme gerçek sosyal hayatın yerine geçmemeli” dedi. Çalışmanın sonuçlarının bu alanda daha fazla araştırma gerektiğini göstermesi açısından önemli olduğunun da vurguladı.
ANKA