YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnternet Medyası Derneği Başkanı Özışık: "İnternet gazeteciliği, Türkiye'de bugünkü patronajyapı devam ettiği sürece konvansiyonel medyayı geçemez"

İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, internet gazeteciliğinin Türkiye'de bugünkü patronaj yapının devam ettiği sürece konvansiyonel medyayı geçemeyeceğini söyledi.

İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, internet gazeteciliğinin Türkiye'de bugünkü patronaj yapının devam ettiği sürece konvansiyonel medyayı geçemeyeceğini söyledi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde gazetecilerle bir araya gelen Özışık, yaptığı konuşmada, internet gazeteciliğiyle ilgili bir yasanın çıkma aşamasında olduğunu ifade etti.

İnternet gazeteciliği yapanların sarı basın kartı alamadığını belirten Özışık, şunları kaydetti:

"Bizde de sarı basın kartını Avrupa ülkelerindeki gibi önemsiz bir kart haline getirsinler, akreditasyon sorunu olmasın, o zaman kimse istemez. Bizim tek sorunumuz bu değil, biz Basın İlan Kurumu'ndan neden ilan alamıyoruz- Bir yerel gazete basın ilan kurumundan para alabiliyor. Basın İlan Kurumu'ndan ilan almak için çıkan gazeteler var. Bunlar ne kadar dağıtılıyor bilmiyorum ama internet sitelerine bakıyorsunuz ülke gündemini belirleyen yayınlar yapıyorlar. Basın İlan Kurumu'ndan ilan alamıyorlar. Bizim hazırlamış olduğumuz taslağı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a verdik. Taslakta son aşamaya gelindi. Fakat bu kez kendi içimizde el birliği yapmadığımız için, yasamız Başbakanlık'ta alternatif derneklerin görüş bildirmesi için bekletiliyor. Yaklaşık 8 aydır bekletiliyor, o arkadaşlar da görüş bildirmiyorlar. Bülent Bey beni aradı 'Hiç merak etme eli kulağında' dedi. Bekliyoruz" diye konuştu.

"Dışarıda internet gazetecilerinin 3-5 çapulcudan oluşan bir grupla bir araya gelip, merdiven altında iş yapan kişiler" olarak değerlendirildiğini ifade eden Özışık, "Bizler de vergimizi veriyoruz, işçi çalıştırıyoruz, işçilerimizin sigortasını yatırıyoruz. Bu yanlış anlaşılmanın, düzeltilmesi gerekiyor" diye konuştu.

İnternet reklamı konusuna değinen Özışık, şunları dile getirdi:

"Reklam verecek bir şirket bir reklam ajansına 'bu reklamı 10 sitede yayınlayalım' diyor. Bütçe de 50 bin dolar. Bu 10 sitede yayınlayalım dediği zaman ilk akla gelen Hürriyet, Milliyet, Sabah, Habertürk, Vatan, İnternethaber gibi siteler akla geliyor. Başka siteler akla gelmiyor. Bu Türkiye'de internet haberciliği bilinçsizliğinden kaynaklanıyor. Firmalar büyükte görünmek istiyor, firmalar büyükte göründüğü zaman da küçükler ölüyor. Dolayısıyla Türkiye'de internet reklam pastasıyla ilgili büyük bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Küçükler reklam pastasından pay alamadığı sürece aşağı doğru gidecek, büyükler de büyümeye devam edecek. Dolayısıyla küçükler bir süre sonra borç batağına girecek. Sonra evini arabasını satacak. Lütfen ayağınızı yorganınıza göre uzatın."

İnternet gazeteciliğinin ilerlemesi için neler yapılması gerektiğini anlatan Özışık, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnternet gazeteciliği, Türkiye'de bugünkü patronaj yapı devam ettiği sürece konvansiyonel medyayı geçemez. Kağıt, dağıtım, matbaa sorunumuz yok. Tek yapılması gereken bu işe yatırım yapmak. Her ile bir tane muhabir alacağız, Ankara ve İstanbul'a 10'ar tane muhabir alacağız, içeride de baba editörlerden 10 tane editör olacak. 5 tane de yazar transfer edeceğiz. Böyle bir şeyin aylık maliyeti 400 bin lira. Bu şekilde büyük medya kuruluşlarına kafa tutabilirsiniz. Böyle bir yatırım yaparsanız, 400 bin liralık bir geliriniz varsa, bu gelir 2 milyon lira olur."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler