Şanlıurfa Gazeteciler Derneği’nin davetlisi olarak Şanlıurfa’ya gelen İnternet Medyasının devleri İnternet yayıncılığını Yerel Gazetecilere anlattı. Programa katılan Haber7.com Genel Yayın yönetmeni Yaşar İliksiz, vatandaş gazeteciliğini anlattı.
Şanlıurfa Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği Hilton Garden Inn otelde yapılan sohbet toplantısına Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Yaşar İliksiz, Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Engin Sağ, Haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Emrah İriç ve Yazete.com Genel Yayın Yönetmeni Adnan Erdoğan katıldı.
Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Engin Sağ Türkiye’de İnternet Yayıncılığının hızla geliştiğini belirterek “Sosyal Medya’da Dünya üçüncüsüyüz. Türkiye’de haberlerin büyük bölümü İnternet’ten takip ediliyor.” dedi.
Dünya’da İnternet Gazeteciliği diye bir şey olmadığını dile getiren Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Yaşar İliksiz “Bu sadece bize mahsus bir şey. Dünya’daki İnternet Gazeteciliği Sosyal Medya kavramıdır. Sosyal Medya kavramı gazeteciliğin internet ile yapıldığı alan değildir. Biz elinde cep telefonu olan herkesin muhabirlik yapabildiği bir mesleği yapıyoruz. Dün gazetecilik çok uzmanlık isteyen bir meslekti. Ama bugün elinde cep telefonu olan ve internet kullanmasını bile herkes bir gazetecidir. Yolda giderken bir kazayla karşılaşıyorsunuz kazanın fotoğrafını çekip twitter veya facebook’ta yayınlıyorsunuz. Bu sizin o haberi geçen ilk gazeteci olduğunuzu belgeler. Bu anlamda telif hakları gündeme gelir. Harry Potter serisinde tasarlanan bir gazete türü vardı. Gazeteyi açıyor ve içinde oynayan ögeler var. Hareketli bir gazeteden söz ediyoruz. İşte İnternet gazeteciliğimiz böyle bir şey. Orada hayali kurulan şeyin hayata geçirilmesi.” şeklinde konuştu.
İliksiz Türkiye’nin 2000’li yıllara kadar eziklik psikolojisi içinde yaşayan dünyayı takip etmeyen, gelişmelere kapalı, gelişmelerden rahatsız olan, kendi istediğini okutulmasını isteyen, gazetecilerin bilgilendirilmesini istemeyen bir ortam olduğunu vurgulayarak “2000’den sonra herkesin bilinçlendiği sosyal bir kitle oluşmaya başladı. Bilinçlenen bir kitleyi kolay kolay sömüremezsiniz. Bu dalganın devamında İnternet gazeteciliği çıktı. Artık gazete bayiden gidip alınan bir ürün olmaktan çıktı. Amerika’da bugün internet haber sitesi göremezsiniz. Belki bireysel bloglar ve medyalar vardır. Ama Türkiye’de internetin yayılmasıyla birlikte internet siteleri yayın hayatına başladı. Onlardan biri de Haber7.com. Bu gazetecilerin ileriyi görmesiyle alakalı bir şey. Bakın Devlet idarecileri göremedi, yetkililer göremedi. “ dedi.
Şanlıurfa’da Yerel Medya Çok Güçlü
Şanlıurfa’da Yerel Medya’nın çok güçlü olduğunu belirten Yaşar İliksiz “Şanlıurfa ile birlikte Bursa Sivas gibi şehirlerin yerel basını ulusaldan daha güçlü. Bazıları ise ben Ulusal’a geçebilirmiyim diye düşünedursun, aslında Yerel’in Ulusal medyayı bastıran bir alt yapıya sahip olduklarını bilmeleri gerek. Yerel gazetecilerin şunu anlamaları gerekiyor. Yerel Medya Gazetecilerin efendisidir. Yerel gazeteci güçlü olamazsa merkez gazeteci ne yapacak? Herkes kendi bulunduğu bölgede güçlü olursa, iyi görev yaparsa taş yerinde ağırdır. Bakın Avrupa ve Amerika’da ulusal gazetecileri geride bırakmış pek çok yerel gazete var. Gazeteci ses getirecek haber yapandır. Bu ister Şanlıurfa’da olsun, ister Ankara’da olsun ister İstanbul’da olsun farketmez. Bugün Şanlıurfa’da ulusal anlamda yayın yapan sitelerden daha çok okur alan SANLIURFA.COM sitesi yerel ama bir çok ulusal yayın yapan siteden daha çok izleniyor. ” diye konuştu.
Darbeyi İnternet Engelledi
Türkiye’de artık en çok izlenen mecranın internet olduğuna vurgu yapan Haberler.com Baş editörü Emrah İriç, “Artık bugün her köyün web sitesi var. Köyden internete bağlananların sayısı hızla artıyor. Hatta bir tanesi köyün mezarlığına kamera koymuştu internetten yayınlıyor. Böyle bir ortamda internet gazeteciliği çok önemli bir mecra.” dedi.
İnternet gazeteciliğin anı haber verdiğini dile getiren Emrah İriç “İlerleyen zamanlarda artık gazeteler dergiye dönüşecek. Çünkü biz internet medyası olarak her anı haberleştiriyoruz. Gazetecilik ise bize yorum haberciliğini verecek. Olayın perde arkasını anlatacak.” diyerek sözlerini sürdürdü.
Bu ülkede darbeleri hükümetten çok internetin önlediğini iddia eden İriç “İnternet olmasaydı, ben bu hükümetin bu kadar başarılı olacağına inanmıyorum. Bugün Genelkurmay başkanlığı yapmış biri tutuklanabiliyorsa, bu ülkede dokunulmaz insanlara dokunup hesap sorulabiliyorsa, birileri kötü niyetle birşeyi tasarlayıp sonra vazgeçiyorsa bunun sebebi internettir. 28 Şubat darbesi hakkında bir emekli albay eğer bize 10 tane 20 tane faks gelseydi, biz bu darbeyi yapamazdık. demişti. Halkın tepkisini önemli. Eğer bugün darbe yapılamıyorsa bu yüzden yapılamıyor. “ diye konuştu.
Emrah İriç İnternet sitelerinde en çok yorumları daha çok okuduğunu belirterek şöyle konuştu: “O yorumlara bakın bu ülkenin insanlarının olaylara bakışını daha net bir şekilde görebilirsiniz. Bu yorumları herkes izliyor. Herkeste ona göre hareketlerine ve tavrına yön veriyor. Doğru bildiği yanlışları düzeltiyor. Yasakçı zihniyeti internet yıkmıştır. Özgür bir ortam sunmuştur. İnsanlar 10 sene önce söyleyemedikleri fikirleri şimdi internet ortamında rahatlıkla söyleyebiliyor. “ dedi.
Yazete.com Genel Yayın yönetmeni Adnan Erdoğan ise Gazetelerin reklam potansiyeli ile İnternet haber sitelerinin aralarında fark olduğunu dile getirerek “Milliyet gazetesi ile rekabet edemeyiz ama milliyet.com.tr ile rekabet edebilecek onlarca site var.” diye konuştu.
Program Şanlıurfa’daki yerel gazetecilerin sorularıyla sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz