Dün Şanlıurfa Valiliğinin geçtiği bir bültende bir şahsın sarı renkli bir kartla hem gazetecilik hemde hırsızlık yaptığı yönündeki haberi İnternet sitelerinin statüsünü gündeme getirdi.
Şanlıurfa Valiliği dün geçtiği bültende 17.10.2012 günü Müdürlüğümüz Yenişehir Polis Merkez Amirliği idaresinden çalınan 01 … 936 plakalı motosiklet aynı günü saat:02:00 sıralarında iki şüpheli şahıs ile birlikte ilimiz Fuzuli Caddesi Nur Kalkan Camii yakınında ekiplerimiz tarafından görülmüştür. Şahıslar dur ihtarına uymayarak çalıntı motosikleti terk ederek olay yerinden kaçmıştır. Olay yerinden kaçan şahıslara ait olduğu tespit edilen (1) adet kahverengi cüzdan bulunmuştur. Cüzdan içerisinde A.U. isimli şahıs adına düzenlenmiş sarı renkli basın kartı bulunmuştur. A.U. isimli şahsın bir internet haber sitesinde polis muhabiri olarak çalıştığı anlaşılmış, A.U. isimli şahıs aynı gün saat:05:00 sıralarında ekiplerimiz tarafından yakalanmıştır. Konu ile ilgili olarak yapılan araştırma sonucunda A. U. isimli şahısla birlikte olayla ilgisi bulunan H.A. ve A.D. isimli şahıslarda yakalanarak gözaltına alınmışlardır. Gözaltına alınan A.U., H.A. ve A.D. isimli şahıslar 17.10.2012 günü hazırlanan evraklar ile birlikte C.Başsavcılığına sevk edilecek olup, olay ile ilgili olarak tahkikat devam etmektedir." denildi.
KANUNA GÖRE İNTERNET SİTELERİ BASIN KURULUŞU DEĞİL
Şu an yürürlükte olan 5680 sayılı Basın Kanununa göre İnternet siteleri Basın kuruluşu olarak geçmiyor. Bu yasaya göre internet sitelerinde çalışanlar gazeteci olarak sayılmıyor. Sosyal Medya olarak bilinen Facebook ve Twitter'daki sayfalar daha hızlı güncellendiği gibi bazı kullanıcıların yüzbinlerce takipçisi olabiliyor.
Bu sitelerdeki kullanıcılarda gazeteci sıfatı taşımıyor. Bu sitelerde çalışanların basın tanıtım kartlarının herhangi kanunda yeri yok.
HER SARI KART BASIN KARTI MI?
Sarı Basın Kartları Kanunda belirtildiği gibi bu işte sigortalı olarak çalışanlara veriliyor. İletişim Fakültesi mezunları 1 yıl aralıksız olarak çalıştığı süre sonunda Sarı Basın Kartı'nı Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından toplanan komisyon tarafından veriliyor. 2 Yıllık İletişim veya benzeri okullardan mezun olanlar 18 ay Lise mezunları ise 28 ayda Sarı Basın Kartı alabiliyor.
Herhangi bir Basın kuruluşunda çalışmayan veya çalışıpta sigortası Basın sigortası olmayanlar Sarı Basın Kartı alamıyor. Hiç bir internet sitesinin Sarı Basın Kartı vermeye yetkisi olmadığı gibi her Sarı kart Basın Kartı olmuyor.
Şanlıurfa Valiliği bazı bazı sitelere akredite vererek bilerek veya bilmeyerek Kanunu çiğniyor. Bu sitelere haber ve bilgi paylaşılmasının hiç bir kanunda yeri bulunmamaktadır.
Şanlıurfa'daki Gazeteci Dernekleri bu konuda ortak açıklama yaparak durumu deklere edecektir.
HERKES GAZETECİ DEĞİL
Şanlıurfa'da geçtiğimiz yıl Ak Parti bayramlaşma töreninde verilen 20 lira bayram harçlığına tenezzül eden ve kendini gazeteci olarak gösteren bir kaç kişini bir 20'lik daha koparmak için Ak Partili ile girdiği diyalog diğer gazetecileri de rahatsız etmişti. Şanlıurfa'daki Gazeteciler "Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de bu tür sıkıntılar olabilir. Kanunlar çerçevesinde herkesin görevini yerine getirmesi gerekli." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz