HABER

Internette dosya paylaşımına darbe

LONDRA (İHA) - Amerikan Yüksek Mahkemesi, internet üzerinden müzik parçalarının ya da filmlerin paylaşılmasını sağlayan şirketlerin, yazılımlarının yaratacağı sonuçlardan sorumlu olduğuna hükmetti. Karar, dosya paylaşımı imkanı sağlayan şirketler aleyhinde dava açılabileceği anlamına geliyor.

Mahkeme, 28 büyük medya şirketinin, dosya paylaşımına imkan veren yazılımların temelde telif haklarını ihlale yönelik olduğu savını kabul etti. Bu şirketler, internet üzerinden CD ve DVD'lerin korsan yollarla yayılması konusunda kaygı duyuyordu. Yargıçlar da yazılımların, kullanıcıları telif haklarını ihlale özendirdiğine karar verdi.
Oybirliğiyle alınan kararın, Gorkster ve Morpheus gibi dosya paylaşımı yazılımlarını hazırlatan şirketleri zorda bırakabileceği tahmin ediliyor. Bu yazılımları hazırlayan Streamcast Networks adlı şirketin yöneticisi Michael Weiss ise, yazılımlarının sadece bilgisayar kullanıcılarının doğrudan iletişim kurmasını sağladığını belirtti. Weiss, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Dört yıldır devam eden davada, çıkan karar beklenmiyordu. Daha önce, video kayıt cihazları ilk piyasaya sürüldüğünde açılan davalarda kayıt teknolojisi yanında yer alan mahkemenin kararı, alt mahkemelerde de emsal olarak gösteriliyordu. Yüksek Mahkeme 1984'te, video cihazlarının yasal şekilde kullanıldığı durumların yasadışı kullanım ihtimaline karşı çok daha büyük ağırlık taşıdığı gerekçesiyle Sony Betamax yanında yer almıştı. Ancak bu kez, mahkeme farklı bir yön izledi ve "cihazın telif haklarını ihlal" amacıyla geliştirildiğine hükmetti.

Karar ardından şirketlerin Streamcast Networks'e karşı tazminat talebiyle dava açması da söz konusu olabilir. Bu kararın film ya da müzik parçalarını indirmeye yönelik hizmetler veren her türlü şirketi de ilgilendirebileceği ve onları da kullanıcıların olası yasadışı eylemlerini öngörmeye çalışmaya sevk edebileceği belirtiliyor.

En Çok Aranan Haberler