YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İNTES Başkanı Koçoğlu: İş Deneyim Belgeleri Alınır Satılır Hale Geldi

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya iş yapmak isteyen firmaların mesleki...

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya iş yapmak isteyen firmaların mesleki ve teknik yeterliliklerinin belirlenmesi için gerekli belgeler arasında 'İş Deneyim Belgeleri'nin 'alınır-satılır' hale geldiğini ileri sürdü. Koçoğlu, ^"Uygulamalarda öyle sorunlarla karşılaşıyoruz ki, bugün maalesef yıllarca eleştirdiğimiz müteahhitlik karnesini arar hale gelmiş bulunuyoruz." dedi.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, yurtiçi ve yurtdışında çok önemli işler alan müteahhitlik sektörünün artık ‘kaliteli iş’ bağlamında önüne bakması gerekirken, uygulamadaki önemli aksaklıkların bir açıdan ‘haksız rekabet’e yol açtığını söyledi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) örneğini veren Koçoğlu, kurumun portföyünün giderek değiştiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"DSİ sektörün teknik okuludur. Bu okulda kimi firmalarımızın mezun oluşu 15-20 hatta 25 yılda mümkün olmaktadır. Oysa günümüzde herhangi bir iş bitirme belgesi ile ve aşırı düşük fiyatlarla DSİ ailesine bir günde giren firmalar ortaya çıktı. İsteklilerin mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenebilmesi için gerekli olan belgeler arasında 'İş Deneyim Belgeleri' yer alıyor. Ancak bugün 'İş Deneyim Belgeleri' alınır satılır hale geldi. Kamuya iş yapan müteahhitlerin sadece deneyime değil, alınıp satılamayan bir sisteme kavuşması gerekiyor."

İmar Kanunu’nda 5940 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikle müteahhitlere yetki belgesi zorunluluğu getirildiğinin altını çizen Koçoğlu, “Bu sistemde, müteahhidin yetki belgesine sahip olabilmesi için ilgili müdürlükteki başvuru formunu doldurması ve bağlı olduğu meslek odasına kayıt belgesi ile şirket sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi’nin aslını vermesi yeterli oluyor.” ifadelerini kullandı.

“GECİKEN İŞ PAHALI İŞTİR”

Konuyla ilgili yönetmeliğin müteahhitlik kriterlerinin belirlenmesine yönelik bir açılım getirmesi gerekirken, sadece ‘kayıt tutmak, numara verilmesi ve müteahhidin sorumluluğunun belirtilmesini’ düzenlediğini ifade eden Koçoğlu, sonuçta; ‘yetenekli olmayan müteahhitler’, ‘aşırı düşük teklifler’ ve ‘ihalesi sonrasında şikayet başvurularının işleyişi belirler hale geldiğini kaydetti.
Koçoğlu'nun uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ise şöyle:

"İnşaat sektöründe eser üretenlerin, hangi kriterlere ve standartlara sahip olmaları gerektiği acilen belirlenmeli. Uygulamalarda öyle sorunlarla karşılaşıyoruz ki, bugün maalesef yıllarca eleştirdiğimiz müteahhitlik karnesini arar hale gelmiş bulunuyoruz. Yetenekli olmayan müteahhitler, aşırı düşük teklifler ve ihalesi sonrasında şikayet başvuruları yüzünden 2-3 yılda bitecek bir iş, 1-2 yıl gecikiyor. Oysa geciken iş en pahalı iştir! Bu konuya el birliği ve kararlılıkla son vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Artık Türkiye’de inşaat sektörüne “kalıcılığı hedefleyen, mesleki sorumluluk taşıyan, mühendislik bilim dalına dayalı hizmet üreten”ler egemen olmalı. Bu nedenle, kime müteahhit deneceği ve hangi nitelikleri taşıyanların müteahhitlik yapabileceği konusu acilen yapılacak işler listesine alınmalı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler