HABER

İntifa hakkı Bakanlar Kurulu'nda

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görünen araziyle ilgili Assompsion Rahipler Topluluğu'na intifa hakkı verilmesini öngören Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını belirtti.

Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ele alınan konulara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Toplantıda, TBMM'ye gönderilecek kanun tasarılarını gözden geçirdiklerini belirten Şahin, Telekomünikasyon Kurumu'nun özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısı ve bu konuyla ilgili gelişmelerin bugün TBMM'de tamamlanacağını bildirdi. Anayasa'da, DGM'lerin kaldırılmasıyla ilgili değişiklik sonrasında hazırlanan yasa tasarısı ile Gözlükçülük Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Tasarı'nın da bugün TBMM'de görüşüleceğini kaydeden Şahin, "Bu iki tasarının bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. TBMM'de Çarşamba ve Perşembe günü görüşülecek tasarıları da ele aldık. Hükümet, kamu yönetiminin yeniden yapılanması bağlamında önemli adımlar attı. Bu tasarının yasalaşmamasının nedeni; arkadan gelmesi gereken il özel idaresi ve belediyelerle ilgili yasa tasarıları Genel Kurul'a geldikten sonra bu çalışmaların tamamlanması şeklindeydi. Perşembe günü İl Özel İdareleri Yasa Tasarısı TBMM'nin gündemindedir. 75 maddelik önemli bir kanun tasarısıdır. Bu hafta da TBMM'den geçirerek bu alanda da önemli ikinci adımı atmayı planladık. Hemen arkasından da büyükşehir belediyeleri yasa tasarısı ve belediyeler yasa tasarısını geçireceğiz " dedi.

"BAKANLAR KURULU'NA 1 YILDA YAKLAŞIK 1800 KARARNAME GELİYOR"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, toplantıda ayrıca, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in, Bakanlar Kurulu çalışmalarının analizi hakkında Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığını belirtti. Şahin, "Bakanlar Kurulu'na 1 yıl içinde ortalama bin 800 civarında kararname geliyor. Bu kararnamelerin önemli bir bölümü Bakanlar Kurulu'na gelmeden önce alt kademede halledilebilecek konuları öngörmektedir. Müsteşarın bu konuda yapmış olduğu açıklamada, fikri haklar, vatandaşlığa alma işlemleri, emekli aylığı kesilmesi ve çalıştırma, vatani hizmet tertibinden aylık bağlama, çeşitli atamalar, derneklerin ve birtakım kuruluşların isimlerinin başına Türk veya Türkiye ismini alması gibi birçok konular Bakanlar Kurulu'nun gündemine veya yetki alanına girdiği savıyla, 2 bine yakın kararnamenin Bakanlar Kurulu tarafından 1 yıl içerisinde işleme alınmak zorunluluğu duyulmaktadır. Bakanlar Kurulu'nda bulunan yetkileri alt kademelere devretmeyi istiyoruz. Kararnamelerin Bakanlar Kurulu'na gelmeden veya üçlü kararname şeklinde çözümlenmesi yolunun çok isabetli olduğunu ifade ettik. Önümüzdeki toplantıda, 1 yılda çıkan bin 800 kararname çok önemli ölçüde Bakanlar Kurulu gündeminden çıkacak, bu kararnamelere bağlanmış olan işlemler alt kademede çok daha kolay şekilde halledilmiş olacaktır. Böylece bürokrasiyle ve işlerin gecikmesiyle mücadelede Bakanlar Kurulu, böylece somut bir adım atma ihtiyacı duymuştur" diye konuştu.

"RAHİPLER TOPLULUĞU'NA İNTİFA HAKKI İLE İLGİLİ KANUN KONUSUNDA İMZALAR TAMAMLANDI"

Assompsion Rahipler Topluluğu konusuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine bir dava açıldığını ifade eden Bakan Şahin, Türkiye'nin de konuyla ilgili dostane çözüm önerdiğini hatırlattı. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde görünen araziyle ilgili şu ana kadar hükümetlerin dostane çözümle ilgili üzerlerine düşeni yapmadıklarını söyleyen Şahin, "Hükümetimiz bu konuda dostane çözümün gereğini yerine getirmeye karar vermiştir ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi'nin aldığı kararın gereği olarak Rahipler Topluluğu adına intifa hakkı verilmesi hakkında Bakanlar Kurulu kararını da bugün imzaya açmıştır. Sanıyorum imzalar tamamlandı. Böylece Türkiye uluslararası taahhütlerini yerine getirmede ne kadar samimi olduğunu göstermiştir" şeklinde konuştu.

Öte yandan Bakanlar Kurulu'nda, Kadıköy'deki kilisenin Assompsion Rahipler Topluluğu'na intifa hakkı verilmesi hakkındaki karar ile Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarıları imzaya açıldı.

Şahin, bir gazetecinin, kapatılan DEP'in eski milletvekillerinin tahliyelerinin toplantıda gündeme gelip gelmediğine ilişkin sorusuna, "Hayır, Bakanlar Kurulumuzun bugünkü toplantısında böyle bir konu görüşülmedi" yanıtını verdi.

Bakan Şahin, "Rum tarafının Gümrük Birliği'ne alınması gündeme geldi mi?" sorusuna da "Bugün öyle bir konuyu görüşmedik " yanıtını verdi.

En Çok Aranan Haberler