BURSA (İHA) - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, pratisyen hekimlere yönelik başlattığı eğitim seminerleri ile intihar vakalarına son vermeyi hedefliyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından ülke çapında başlatılan uygulama gereği, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Kriz ve Krize Müdahale Eğitim Programı" çerçevesinde eğitim semineri düzenlendi. 50 pratisyen hekimin katıldığı eğitim programını, Devlet Hastanesi psikiyatri uzmanları Dr. Mithat Sertel ve Arif İsmet Adanur yönetti. İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, günümüzde bütün dünyada olduğu gibi, travmatik yaşantıların insan hayatını ciddi boyutlarda zorladığını, insanların çeşitli sebeplerle bunalım geçirip intihara kalkıştıklarını söyledi.
İstatistiklere göre, kişilerin yüzde 90'ının intihar etmeden önce psikiyatrist ya da psikolog yerine, ulaşımı kolay olduğundan en yakın sağlık ocağındaki pratisyen hekimlere gittiğini hatırlatan Ayyıldız, eğitim programını bu sebeple başlattıklarını belirterek, "İnsanlar hayatları boyunca hastalık, sevilen birinin ölümü, boşanma ve bunun gibi fırtınalı dönemlerden geçerler. Bunun yanı sıra ergenlik, orta yaş ve yaşlılık gibi dönemlerde de yeni şartlara intibak etmekte zorlanırlar. Tabii afetler de bir travma sebebidir. Çeşitli ortamlarda ortaya çıkan şiddet olayları, saldırılar, yine günümüz insanını zorlayan travmatik hadiselerdir. Bütün bunların neticesi olarak, özellikle büyük şehirlerdeki hayat şartları, psikiyatriyi geleneksel uğraş alanları dışında faaliyetlere itmektedir. Ruhi hastalıkların tedavisinin ötesinde, ferdin güncel problemlerle baş etmesine yardım ihtiyacı var" dedi. Ayyıldız, hedeflerinin, pratisyen hekimlere başvuran intihar eğilimindeki insanları, ellerinden tutarak içinde bulundukları durumdan kurtarmak olduğunu anlattı.
Ankara Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Oğuz Berksun'un intihar konulu tebliğini kullanarak pratisyenlere eğitim veren Dr. Mithat Mertel de, krizi, ferdin kendini tehlikede hissettiği bir durum olarak tarif etti. Krizin bir dönüm noktası ya da karar verme zamanı şeklinde yorumlanabileceğini kaydeden Mertel, olumlu yaklaşımlarla bu tür insanların güçlenerek yeni mücadele becerilerini öğreneceklerini, aksi halde intihara kadar giden ağır ruhi bozukluklara sürükleneceklerini dile getirdi. Mertel, "Krize müdahale, zor günler yaşayan insanlara ulaşma ve yardımda en doğru ve en kısa yoldur. İnsanların acılarını dindiren, ruh sağlığını koruyan bir modeldir. Müdahale, problem henüz kalıcı hale gelmeden, bir ruhi bozukluk ortaya çıkmadan uygulandığında, ciddi sıkıntıları önleme şansını beraberinde getirir" diye konuştu.
Sağlık personelinin kriz ve krize müdahale konusundaki bilgi, tutum ve becerilerini artırmak hedefleyen eğitimler, 1 Mart'a kadar devam edecek. Program çerçevesinde 708 pratisyen hekim, 4 psikolog ile 2 sosyal hizmet uzmanı eğitilecek.