YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İntörn Takip Kurulu Başkanı Bayram’dan “intörn Uygulaması” Açıklaması

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İntörn Takip Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, GAÜN tarafından Türkiye’de Mühendislik...

İntörn Takip Kurulu Başkanı Bayram’dan “intörn Uygulaması” Açıklaması

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İntörn Takip Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, GAÜN tarafından Türkiye’de Mühendislik eğitiminde bir ilk olan “İntörn Uygulaması”nın taraflarının Türkiye ve dünyadaki sanayi kurumları, intörn mühendisler, kurumsal olarak üniversite, öğretim üyesi ve elemanları, araştırma görevlileri, devlet ve toplum olduğunu söyledi.

İntörn mühendislerin görev aldığı sanayi kurumlarının, hem yurtiçi hem de yurtdışı sanayi kurumları olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram, İntörn mühendislerin yurtdışındaki sanayi kurumlarında da görev alabildiğini söyledi. Prof. Dr. Bayram, sanayi kurumlarının bu uygulama ile bünyelerinde görevlendirdikleri intörn mühendisleri sanayinin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda eğittiğini, böylelikle gelecekte bünyelerinde çalıştıracakları mühendisleri tanıma ve seçme imkanını bulduklarını ifade etti. Prof. Dr. Bayram, “Bugüne kadar sanayinin hep şikayet ettiği, teorik olarak yetişmiş, sektörden ve hayatın gerçeklerinden uzak mühendisler yerine artık direkt olarak sanayinin yani kendisinin yetiştirdiği mühendislere kavuşacaktır. Bununla birlikte, intörn mühendislerin SGK’ları üniversite tarafından karşılandığı için, sanayiye herhangi bir yük getirmeden rahatlıkla bünyelerinde intörn mühendislere yer verebilmektedirler” dedi.

İntörn mühendisler genç, aktif ve bilgilerinin yeni olmasından dolayı firmalara da yeni bilgileri ve araştırma ruhunu taşımayı başardıklarını kaydeden, Prof. Dr. Bayram, “Şuan pek çok intörn mühendis direkt olarak hem üretimde, hem AR-GE’de, hem yönetim birimlerinde, hem iş geliştirme birimlerinde, hemde kalite birimlerinde çok başarılı işler çıkartmaya başladılar. Hatta bazı kurumlarda uygulama 1 ay olmasına rağmen intörn mühendislere üretim hatları teslim edilmeye başlandı. Buda zaten projenin başarısının en güzel göstergesidir. Sanayi tarafından bakıldığı zaman yine bünyelerinde yer almayan yeni mühendislik branşlarına da intörnlük uygulaması ile yer vermeye başlamış olması da sevindiricidir” şeklinde konuşan Prof. Dr. Bayram, “Daha önce bünyesinde Elektrik-Elektronik Mühendisi, Fizik Mühendisi, Endüstri Mühendisi veya Tekstil Mühendisi bulunmayan firmalar, bu uygulama ile ilk defa bünyelerine bu bölümlerden intörn mühendis almaya başladılar. Hem yeni istihdam yaratılmış oldu, hemde firmaların iş gücü kalitelerine büyük bir katkı sağlanmış oldu. Bununla beraber, bu branşlardaki mühendisler içinde yeni iş alanlarının açılması sağlanmış oldu. İntörn mühendislerin sanayideki bu çalışmalarında belli zaman aralıklarında üniversiteden öğretim üyesi, elemanı ve araştırma görevlileri yerinde denetim ve görüşme yapmaları ile birlikte de sanayi ile üniversitenin işbirlikleri de başlamış oldu. Öğretim üyeleri görevlileri ve araştırma görevlileri intörnleri sanayide ziyaret etmeleri ile birlikte hem üniversitedeki bilginin sanayiye taşınması başlandı hemde sanayinin sorunlarına üniversiteden çözüm taşıma misyonu devreye girmiş oldu. Yeni proje, yatırım ve AR-GE çalışmalarının yavaş yavaş gündeme geldiğini bilmek bu projenin diğer bir amacının da gerçekleşmeye başladığını göstermektedir. Bu tüm taraflar için çok önemlidir” dedi.

İntörn mühendislerin artık kampüs, sınıf ve laboratuarların dışına çıkarak uygulamanın içinde gerçek hayatı yaşayarak mühendisliği öğrendiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Bayram, “Daha önceden bizden ve diğer üniversitelerden mezun olan mühendisler diplomayı aldıktan sonra sanayiye çıkmaya veya açılmaya çalışıyorlardı. Ancak, önlerindeki en büyük engel tecrübesiz olmalarıydı. Ancak, intörn mühendislik uygulaması ile artık mühendislik mezunları diğer üniversite mezunlarına göre 4-4,5 aylık bir tecrübeye sahip durumdalar. Bir sektörü çok iyi biliyorlar ve gerçek hayatı, sanayiyi tanıyarak hayata başlıyorlar. Bununla birlikte, intörn mühendisler intörn dönemlerinde sanayide belli bir çevreye ve referansa sahip oldukları için iş hayatına başlarken avantajlı olarak başlayabileceklerdir. Şuan bizlere gelen bilgilere göre, intörn döneminde olan intörn mühendislerle firmaların, intörn bitiminde iş anlaşması yapmaya başlamaları da çok sevindiricidir. Yani, intörn mühendisler bu sayede iş hayatına daha başlamadan mezuniyet sonrası işlerini de ayarlamış olabileceklerdir. Bunlara ek olarak, öğrencilik hayatında sanayi tecrübesi yaşamayan mühendisler, daha sonra öz güvenlerini kaybettikleri için mühendis olarak sanayiye çıkamamakta, ya evde oturmakta ya da farklı bir sektörde iş aramaktadır. Ancak, bu yeni uygulama ile her mühendisin eğitimin 4-4,5 ayı sanayide geçtiği için sanayinin havasını koklamış ve özgüveni artmış şekilde sektöre rahatlıkla girebileceklerdir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Bayram, “Daha önce, mühendislik diplomasını alıp sanayide işe başladıklarında en büyük sorunlarından bir tanesi de bilmedikleri konuları soramamalarıdır. İntörn durumunda olan kişiler içinde bu problem ortadan kalkmış durumdadır. İntörn halen mezun olmadığı için istediği veya bilmediği her soruyu hiç çekinmeden herkese sorabilmektedir. Bu durum bile, bu uygulamanın ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yukarıda da belirttiğim gibi bazı kurumlar ilk defa yeni mühendislik branşlarında intörn kabulü yapmış olmaları sayesinde farklı mühendislik branşları için yeni istihdam alanları açılmıştır. Anadolu da bulunan sanayi şehirlerinin en büyük sorunu yetişmiş insan gücü sorunudur. Mezun olan mühendisler genellikle İstanbul’daki kurumlarda işe başlamaktadırlar. Böyle olunca da Anadolu da büyük bir teknik insan sorunu yaşanmaktadır. İntörn uygulaması sayesinde hem mühendislerin yeni kurumlarda işe başlamaları hem de firmalarla intörnler arasında ileriye yönelik iş akitlerinin yapılmaya başlaması Türkiye içinde istihdam bakımından önemli bir kazanımdır. Hem yeni mezunlara iş yaratılması hem de sanayinin insan açığının kapatılması önemli bir aşamadır” ifadesinde bulundu.

İntörn mühendis seçimlerinin nasıl yapıldığını belirten Prof. Dr. Bayram, “İntörn mühendislik uygulamasında öncelikle İTAK’la sanayi kurumu bir protokol imzalamaktadır. Daha sonra, firmalar hangi branştan intörn mühendis talepleri varsa bunu ilgili dönem için bildirmektedir. Gelecek dönem için seçimler/yerleştirmeler yapılmadan önce isteyen firmalarla intörn mühendisler bir araya getirilerek birbirlerini ön seçim yapabilecektir. İntörn mühendisler sanayi kurumunda çalışmalarına başlamadan önce iş disiplini, iş güvenliği ve kalite konusunda eğitim almaktadır”

Prof. Dr. Bayram, İTAK yapılanmasının tamamen özel sektör yapısına uygun bir şekilde oluşturulduğunu, hızlı karar alabilen, hızlı aksiyon uygulayan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bu sebeple, İTAK uygulamaları esnasında etkin bir süreç yürütülebildiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler