IP adresleri telefon numaralarına benzetilir ve aynı niteliği taşırlar. İletişim esnasında, telefon numarası kullanılan cihazı tanımlar, aynı zamanda telefon görüşmesinde kişilerin kimlikleri konusunda güvence verir. IP adresi de çevrimiçi ortamda aynı şeyi yapar; dolayısıyla internete bağlı her cihazın kendine ait benzersiz bir IP numarası bulunur. IP adresi, “İnternet Protokolü adresi” anlamına gelir. İnternet Protokolü, mail göndermek, video izlemek veya bir web sitesine bağlanmak gibi internet kullanırken gerçekleşen iletişimi kuran için kuralları oluşturur. Kısacası IP adresi ağı veya cihazı tanımlar.
IP (İnternet Protokolü) numarası, bir cihazda iletişim kurmak için interneti kullanan bir aygıtın tanımlayıcı adresidir. IP numaraları, kullanılan ağı ve internete bağlanılan bölgeyi belirler. İnternet sağlayıcıları, internete kullanan her cihaza birbirinden farklı IP adresleri tanımlar. IP adresi teknolojik cihazların diğer cihazlar ile internet aracılığı ile iletişim kurmasını sağlar. IP adresi bilinen iki cihaz internete bağlı oldukları, aynı ağa bağlı olmalarına gerek olmadan birbiriyle etkileşime geçebilir. İnternet sitelerinin de IP adresleri bulunur, alan adı yerine IP adresleri kullanılarak da sitelere erişim sağlanabilir.
IP adresleri internet trafiğini ulaşması gereken yere yönlendirirler. Genel ve kişisel IP adresleri birçok farklı yöntemler bulunabilir. Herhangi bir arama motoru kullanılarak 'IP adresim nedir?' gibi bir arama yapılarak mevcut IP adresi öğrenilebilir. Bu yöntemle genel IP adresi bulunur. Kişisel yani gizli IP adresi sorgulama ise Windows ve MAC için farklı yöntemlerle sorgulanır. Windows komut istemi sistemi üzerinden; Mac'te ise 'Sistem Tercihleri' üzerinden IP adresi sorgulanır.
Android işletim sistemi için Ayarlar/Sistem bölümüne girilir. Telefon hakkında kısmında durum ve IP adresi adımları izlenir. Bu kısımda IP adresi, cihazın internete bağlı olduğu IP adresi görülür. IOS işletim sistemi için ayarlara giriş yapılır. Daha sonra Wi-Fİ, bağlı olunan yerin yanında ‘i’ harfi bulunur. ⓘ) Bu simgeye tıklandığında IP adresi görülür.
Sıradan kullanıcılar diğerlerinin IP adreslerini ve ev adreslerini görebileceğini söylese de bu çoğunlukla yanlıştır. IP numarasından servis sağlayıcılarının bölgeleri çeşitli online siteler yardımıyla öğrenilebilir. Ancak IP adresinden yalnız servis sağlayıcısının bulunduğu bölgeyi öğrenmek mümkündür. Kısaca ev adresi IP numarasıyla bulunamaz.
Her web sitesinin IP adresi farklı olmaz, aynı IP adresini kullanın birden fazla web sitesi mevcuttur. IP adresiyle bir alan adına girilmesi her zaman mümkün olmaz. Bu durum site sunucusunun iznine göre değişebilir. İnternet IP adresi sorgulama işlemi için gereken komut olarak “nslookup” kullanılır. Örneğin Google için komut satırına “nslookup www.google.com” yazılır ve enterlanır. Gelen sonuçlarda “answer” yazan bölümün altında Google yani IP adresi öğrenilmek sitenin bilgileri yer alır.